current views are: 4

25 Απριλίου 2014
Δημοσίευση03:58

Η τελική απόφαση για το ελληνικό χρέος αναμένεται μετά το φθινόπωρο

Την ατμομηχανή της οικονομίας βάζει μπροστά η κυβέρνηση με πρώτο σταθμό στην πορεία της, τις κάλπες του Μαΐου. 

Δημοσίευση 03:58’
αρθρο-newpost

Την ατμομηχανή της οικονομίας βάζει μπροστά η κυβέρνηση με πρώτο σταθμό στην πορεία της, τις κάλπες του Μαΐου. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Την ατμομηχανή της οικονομίας βάζει μπροστά η κυβέρνηση με πρώτο σταθμό στην πορεία της, τις κάλπες του Μαΐου. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι, όπως έχει φανεί και από τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί στην κοινωνία και στην αγορά μόνο αν συνεχίσουν να υπάρχουν εξελίξεις που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. 

Μέχρι τον επόμενο μεγάλο στόχο της κυβέρνησης που είναι το 2015 η χώρα να έχει όχι μόνο πρωτογενές, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα, ο δρόμος είναι μακρύς και περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή. 
Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα από τον επίσημο τομέα, καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός «δεν έχουμε κανένα δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε κενό χρηματοδότησης και, πάνω από αυτό, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές, αν είναι απαραίτητο», δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού.  

Η προχθεσινή γραπτή και λιτή (μόλις τεσσάρων γραμμών) δήλωση με την οποία ο κ. Σαμαράς σχολίασε την επικύρωση του πλεονάσματος και των υπόλοιπων στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από τη Eurostat δείχνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πανηγυρίζουν, αλλά συνεχίζουν κανονικά τον προγραμματισμό τους, με τον πρωθυπουργό να το επισημαίνει αυτό στις επικοινωνίες που έχει με τους υπουργούς του. 

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δουλεύει, ώστε τα 6,3 δισ. ευρώ της δόσης που ενέκρινε χθες το Euroworking Group να φθάσουν στην Αθήνα μέχρι τα τέλη Απριλίου. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο υπό-δόσεις από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ύψους 1 δισ. ευρώ η καθεμία, οι οποίες θα εκταμιευτούν μέχρι το καλοκαίρι. 

Για την εκταμίευση των ποσών αυτών όμως θα πρέπει να εκπληρωθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, έξι μέχρι τέλη Μαΐου για το 1δισ. ευρώ του Ιουνίου και άλλα έξι μέχρι τέλη Ιουνίου για το 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου. Μέσα στον Μάιο αναμένεται να συνεδριάσει και το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εκταμίευση διπλής δόσης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα «τρέχει» άλλα δύο μεγάλα θέματα. Την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και το αναπτυξιακό σχέδιο που θέλει να προωθήσει για να επιταχύνει το τρένο της ελληνικής οικονομίας.  

Το πρώτο ζήτημα θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν την άλλη Παρασκευή στη έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον η Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της επίσκεψης της γερμανίδας Καγκελαρίου στις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει και τετ-α-τετ με τον Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. 

Η τελική απόφαση για το ελληνικό χρέος αναμένεται πάντως, μετά το φθινόπωρο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έχουν κάνει αξιωματούχοι τόσο από την πλευρά της Ευρώπης, όσο και από το ΔΝΤ, καθώς θα πρέπει εκτός από τις συζητήσεις που θα υπάρξουν, να ολοκληρωθεί και η επόμενη (ίσως η τελευταία με αυτή τη μορφή) επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα και τα stress tests για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.


σχετικα αρθρα