Ολοκληρώθηκε το γεύμα εργασίας του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Παρουσία Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σαρκοζί αλλά και τον γαλλικό λαό για την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Σαρκοζί επιβεβαίωσε τη συνέχιση της υποστήριξής του στις πολύ θετικές, όπως είπε, προσπάθειες της χώρας και του ελληνικού λαού για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και των οικονομικών προβλημάτων.

Σχετικά με τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πέρα από τη δημοσιονομική σταθερότητα, θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης και στο θέμα της θεσμοθέτησης του Μηχανισμού Στήριξης, μέσα από τη Συνθήκη.

Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης, η έλλειψη της οποίας δημιουργεί ανισορροπίες, δυσκολίες και θύματα όπως η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, που πλήττονται από τις διαθέσεις και την ανασφάλεια των διεθνών αγορών, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού θα βοηθηθούν χώρες στην αναδιοργάνωσή τους, αλλά και στην ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρότασή του για τη θέσπιση ενός νέου φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών ώστε να υπάρξουν έσοδα τόσο για τις χώρες-μέλη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα Βαλκάνια, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή απασχόλησαν επίσης τους δύο ηγέτες ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για τη διασυνοριακή συνεργασία.

 

Ο κ. Παπανδρεόυ βρίσκεται από το πρωί στο Παρίσι όπου και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στις έξι το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος ηγείται και πάλι του γαλλικού κυβερνητικού κόμματος όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αλλά και με το Βρετανό πρωθυπουργό Τζέιμς Κάμερον.