Στο φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών αναφέρεται εν εκτάσει στο σημερινό φύλλο της, η βελγική εφημεριδα «L’ Echo».

Στη Γαλλία, σημειώνει το δημοσίευμα, το Εθνικό Μέτωπο δεν απέχει πολύ από το να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα, ενώ στην Ολλανδία, το Κόμμα για την Ελευθερία πρόσφατα αναδείχτηκε μεταξύ των νικητών των εκλογών. Το κόμμα Jobbik στην Ουγγαρία εμφανίζει ποσοστά που ανέρχονται στο 20% των ψήφων και η άκρα Δεξιά έρχεται στις τρεις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων σε Αυστρία και Φινλανδία.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται εν μέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην κρίση, τη μαζική ανεργία, τη λιτότητα και τις αυξανόμενες ανισότητες. Αντικατοπτρίζει επίσης την απώλεια ταυτότητας σε μια κοινωνία ολοένα πιο περίπλοκη και πολυπολιτισμική, ενώ προτάσσει την ξενοφοβία, τον εθνικισμό, την απόρριψη των ελίτ και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Μολονότι ορισμένα από τα κόμματα αυτά επισήμως αποκηρύσσουν το φασισμό, δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δυνατότητά τους να επηρεάζουν την κοινή γνώμη, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το Σεπτέμβριο του 2013 από οπαδό του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, για το οποίο σημειώνει ότι από πλήρως περιθωριακό, «αυτό το φασιστικό σχήμα κατόρθωσε εν μέσω λιτότητας να εισέλθει στη Βουλή των Ελλήνων». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκάλεσε δικαστικό και πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα, με τη χώρα να ξεκινά μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη Χρυσή Αυγή: βουλευτικές ασυλίες αίρονται, μέλη της Χρυσής Αυγής φυλακίζονται, η δημόσια χρηματοδότηση του κόμματος αναστέλλεται. Η Χρυσή Αυγή, επισημαίνεται, είχε ήδη δολοφονήσει τουλάχιστον δύο μετανάστες. Αλλά χρειάστηκε τη δολοφονία ενός Έλληνα πολίτη για να αποφασίσει τελικά η Ελλάδα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, σημειώνει το δημοσίευμα.