Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο αφήνουν όλο και περισσότεροι υπουργοί, ενώ κανείς δεν το αποκλείει και από το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τα όσα δημόσια λέγονται για εξάντληση της τετραετίας, αν και υπάρχει ενδιάμεσα ο σκόπελος της προεδρικής εκλογής.

Από τις τελευταίες κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά προκύπτει ότι ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου αλλάζει και μάλλον δεν συνάδει πλέον με τις μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, δεν θα επηρεάσουν την πορεία της κυβέρνησης.

Οι επικείμενες αποφάσεις σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα φαίνεται να επηρεάζουν ακόμη και τις δεσμεύσεις του ιδίου του Πρωθυπουργού και, σύμφωνα με ορισμένους συνομιλητές του, διαμορφώνεται μια καινούργια κατάσταση όπου δεν αποκλείεται να αρχίσουν όλα από μηδενική βάση. Αυτό αφορά και τον χρόνο των εθνικών εκλογών.

Από όλες τις πλευρές παρέχεται η διαβεβαίωση ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2016», αλλά στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους οι ίδιοι που την παρέχουν αρχίζουν να βλέπουν ότι ενδέχεται να διαμορφωθούν συνθήκες που θα ακυρώσουν αυτή τη δέσμευση. Στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου ισχυρίζονται ότι τις τελευταίες εβδομάδες ορισμένα πράγματα εξετάζονται από διαφορετικό πρίσμα.

Πεπειραμένα στελέχη εκτιμούν ότι η πρόωρη - προς τα μέσα του φθινοπώρου του 2014- προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις από μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, ίσως είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενισχύσει το ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θεωρείται βέβαιον ότι ο Αλέξης Τσίπρας, πρώτον, θα ζητεί στη διαπασών εκλογές επικαλούμενος «δυσαρμονία ανάμεσα στη σύνθεση της παρούσας Βουλής και στη λαϊκή βούληση» και, δεύτερον, θα διακηρύσσει ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης». Κατά παράδοση αυτές οι διαφορές επιλύονται με έναν και μόνο τρόπο: με την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Το άλλο στοιχείο που επιδρά στον αναπροσανατολισμό των σχεδιασμών του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι επιπτώσεις που θα έχει στο εσωτερικό της ΝΔ μια ενδεχόμενη ήττα. Θεωρείται βέβαιον ότι ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον μιας μαζικής αντίδρασης όχι μόνο από τους παραδοσιακούς αντιπάλους του όπως η οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά και από παλαιούς συμμάχους του.
Μια πρώτη ένδειξη για τη βιωσιμότητα αυτών των σεναρίων θα διαφανεί στην πορεία και κυρίως μετά τις εκλογές.

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να αποφύγει μια πρόωρη και άτυπη «συζήτηση εκλογών» και ο Πρωθυπουργός αναμένεται να βολιδοσκοπήσει τους κορυφαίους του κόμματος για να δει διαθέσεις για την επόμενη μέρα και κυρίως με το θέμα των εκλογών.