Με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, να τονίζει ότι το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο βάζει τάξη σε ένα σύστημα που δεν λειτουργεί σωστά, στοχεύει στην εξυγίανση του χώρου, αλλά και προασπίζεται τον καταναλωτή, και τον υφυπουργό, Θανάση Σκορδά, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για βελτιώσεις επίμαχων διατάξεων (όπως πρόστιμα, κλήρωση για τις θέσεις) ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή.

Σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που διατύπωσαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς και παρατηρήσεις βουλευτών σχετικά με ρυθμίσεις (κλήρωση των θέσεων στις λαϊκές αγορές, ποινές για τους παραβάτες, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ξεχωριστοί χώροι εμπόρων και παραγωγών), ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως εάν κάθε φορά ακούμε μόνο τη μία άποψη, αυτό που τελικά θα γίνεται είναι «να κερδίζει μία ομάδα μία μικρή μάχη και όλοι μαζί ως κοινωνία να χάνουμε τον πόλεμο».

«Το νομοσχέδιο κινείται στη σφαίρα του αυτονόητου και υιοθετεί τις αρχές της κοινής λογικής. Όταν πας να ρυθμίσεις ένα σύστημα με αδιαφάνεια, αδικίες και μη επαρκή λειτουργία, κάποιοι ξεβολεύονται» σημείωσε ο υπουργός και επικαλούμενος τις αντιδράσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τόνισε πως τώρα πολλοί «έρχονται προς τη δική μας κατεύθυνση».
Αναφορικά με την κλήρωση των θέσεων στις λαϊκές αγορές, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως αυτό γίνεται για να επικρατήσει καθεστώς διαφάνειας και να σταματήσουν πιέσεις για «μικροβολέματα» και ρουσφέτια. «Αν τους δημιουργούσαμε πρόβλημα επιβίωσης να το συζητούσαμε. Αλλά δεν αξίζει στη Βουλή όπως και σε κανέναν να συμβιβαζόμαστε σε τέτοια θέμα» είπε χαρακτηριστικά.

«Χωριστά οι παραγωγοί και χωριστά οι έμποροι. Το κάνουμε για να ξέρει ο καταναλωτής. Πού είναι το κακό; Ήρθε η ώρα να στηρίζουμε τους παραγωγούς και στην πράξη εκτός από τα λόγια, που όλοι το κάνουμε» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης σχετικά με τη διάταξη που προβλέπει ξεχωριστό χώρο για τους έμπορους και άλλον για τους παραγωγούς.

Αναφορικά με τη ρύθμιση που προβλέπει ότι για τη θεώρηση των αδειών απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως το δίκαιο είναι να υπάρχει το ίδιο καθεστώς στο υπαίθριο και το στεγασμένο εμπόριο.

Επί των προβλέψεων για αυστηροποίηση των ποινών στους παραβάτες, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως γίνεται για να λειτουργούν οι έμποροι με κανόνες, να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων και να μη γίνονται καταχρήσεις εις βάρος τους. «Εκτός αν δεν το θέλουμε αυτό, οπότε να το συμφωνήσουμε. Δεν μπορεί η Αριστερά να λέει ότι υπερασπίζεται τους εργαζόμενους και να μη δέχεται τέτοιες ρυθμίσεις» σημείωσε και κατέληξε: «Ας μη διαιωνίζουμε τη φαυλότητα».

Ο κ. Σκορδάς απέκρουσε τις αιτιάσεις που ακούστηκαν περί έλλειψης διαβούλευσης, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατό να γίνονται δεκτά όλα τα αιτήματα της μίας πλευράς. Για το θέμα της ενημερότητας καταλόγισε στους φορείς υπαναχώρηση από την αρχική συμφωνία, μόλις λύθηκε το ζήτημα της μεταβίβασης της άδειας που είχαν θέσει. Πάντως, τόνισε πως ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, τις οποίες το υπουργείο θα μελετήσει και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή μπορεί να υπάρξουν βελτιώσεις.