Στην Βουλή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για θέματα Κράτους και Θεσμών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου με την συμμετοχή των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ραγκούση και Χάρη Καστανίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη εξετάστηκαν τρόποι προσλήψεων στο Δημόσιο, θέματα μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων,οι δαπάνες του Δημοσίου, καθώς και θεσμικά θέματα όπως η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη σύσκεψη πάντα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη με την συμμετοχή των Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλου, Δ. Δρούτσα, Χρ. Παπουτσή, Π. Μπεγλίτη και Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Παράλληλα συνεδριάζει, υπό την προεδρία της βουλευτού Βάσως Παπανδρέου, η Επιτροπή για το Ευρωομόλογο, που έχει συστήσει ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Επιτροπής, η επιδείνωση της κρίσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άσκηση πίεσης σε ότι αφορά την υιοθέτηση του ευρωομολόγου, εκτιμώντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα στείλει καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές για την βούληση της ευρωζώνης για έξοδο από την κρίση.

Ταυτόχρονα, ανέφεραν τα ίδια στελέχη, οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές ώστε να πειστεί η κοινή γνώμη στις κεντροευρωπαϊκές χώρες, πρώτον ότι η έκδοση ευρωομολόγου δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους και δεύτερον ότι το κόστος [που επιβαρύνει τους ευρωπαίους φορολογούμενους] -λόγω της αναποτελεσματικότητας- των μέχρι τώρα εφαρμοζόμενων αποσπασματικών λύσεων, είναι μεγαλύτερο.