Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Δύο σενάρια επεξεργάζονται στο ΠΑΣΟΚ για την μετά τις ευρωεκλογές πολιτική περίοδο. Το πρώτο θα εξελιχθεί εάν και εφόσον η «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη» πετύχει κάτι σχεδόν ακατόρθωτο στα μάτια πολλών σήμερα, δηλαδή την προσέγγιση ενός διψήφιου ποσοστού. Το δεύτερο σενάριο θα πάρει σάρκα και οστά στην περίπτωση που η «Ελιά» πάρει ένα μέτριο για τα σημερινά δεδομένα αποτελέσματα έχοντας αρκετά μπροστά της το «Ποτάμι». 

Στην πρώτη περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι θα τούς δοθεί μία καλή ευκαιρία να μονιμοποιήσουν και να σταθεροποιήσουν το σχήμα της Ελιάς και επιπλέον να προσπαθήσουν να το ανοίξουν προσκαλώντας εκ νέου την ΔΗΜΑΡ ή το κομμάτι της εκείνο που διαφωνεί με τον Φώτη Κουβέλη. Επίσης, θα πέσουν οι εσωκομματικοί τόνοι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρητικά θα είναι αν όχι ισχυροποιημένος, δικαιωμένος και τα σχέδια περί αμφισβήτησής του ή ανατροπής του θα εκδηλωθούν με δυσκολία. 

Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για την ηγεσία του κινήματος που θεωρεί ότι αυτή θα είναι η αρχή ενός νέου ξεκινήματος για την μεγάλη δημοκρατική παράταξη (με ενωμένη την κεντροαριστερά) αλλά και για το μεγάλο ξεκαθάρισμα με τον Γιώργο Παπανδρέου που εξακολουθεί να κινείται ως ενοχλητική μύγα γύρω από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Υπάρχει όμως και το δεύτερο σενάριο που θέλει την «Ελιά» να εκλέγει με το ζόρι έναν ευρωβουλευτή και να μην αναδεικνύεται καν τέταρτο κόμμα. Σ' αυτήν την περίπτωση στα υψηλά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζονται για μεγάλες μάχες. Πιστεύουν ότι μπορούν να συμβούν πολλά. Δηλαδή η ηγεσία του κόμματος και η στρατηγική της να αμφισβητηθεί όχι μόνο από μία ομάδα αλλά πολλές εσωτερικές υποομάδες του ΠΑΣΟΚ. Από τους παπανδρεϊκούς έως και τους δυσαρεστημένους βενιζελικούς.

Μπροστά σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει. Πιστεύει ότι πρέπει να κριθεί στις εθνικές εκλογές και εφόσον η χώρα έχει υπερβεί την κρίση. Θα δώσει την μάχη με τον Γιώργο Παπανδρέου εφόσον τον προκαλέσει, ενώ δεν αποκλείεται να τού αφήσει ένα διαλυμένο ΠΑΣΟΚ για να συνεχίσει ο ίδιος μέσω μιας μεγάλης «Ελιάς» με στόχο την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς...