Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Σε αδυσώπητο πόλεμο έχουν αναδυθεί οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι βλέπουν ότι η πολιτική επιβίωση του ενός εξαρτάται από την πολιτική εξαφάνιση του άλλου. Αμφότεροι επιθυμούν το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου και οι όποιες πολιτικές εξελίξεις προκαλέσει, να γίνει (για τον ίδιο) η απαρχή επικράτησης στον χώρο της κεντροαριστεράς.  

Ο Ευ. Βενιζέλος θεωρεί ότι ένα καλό αποτέλεσμα για την «Ελιά» - ΠΑΣΟΚ θα σημάνει αυτομάτως τη δυναμική κυριαρχίας στον χώρο της κεντροαριστεράς που εκ των πραγμάτων (και ανεξαρτήτως αποτελέσματος) οδεύει προς ανασυγκρότηση.  

Ο Φώτης Κουβέλης πιστεύει εδώ και μήνες ότι όποιος ακουμπάει τον Βενιζέλο «καίγεται». Ελπίζει στην πολιτική επιβίωση της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές και ποντάρει στις μετεκλογικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.  

Για τους λόγους αυτούς, η κοινή εμφάνιση των Φ. Κουβέλη και Γιώργου Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά (αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και προσχώρησε στη ΔΗΜΑΡ) προσέλαβε ιδιαίτερη σημασία. Έστω και αν οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου δηλώνουν ότι η απόφασή του δεν έχει πολιτική σηματοδότηση και ότι οφείλεται στην προσωπική- φιλική σχέση του με την Μαριλένα Κοππά, όλοι αντιλαμβανόμεθα ότι ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «κλαδεύει» την Ελιά και κλείνει το μάτι στη ΔΗΜΑΡ. 

Ο Φ. Κουβέλης γνωρίζει καλά ότι ο ΓΑΠ, οι «κηπουροί» και τα ελάχιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που του έχουν μείνει πιστά, δεν μπορούν να κερδίσουν περισσότερους ψήφους από το άθροισμα των συγγενών πρώτου βαθμού που έχουν όλοι μαζί. Το ίδιο καλά όμως γνωρίζει ότι ο Γιώργος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ και- κατ’ επέκταση, στην κυβέρνηση. Και προφανώς σε αυτό ποντάρει, εκτιμώντας ότι ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς Βενιζέλο, ενδεχομένως θα αποτελέσει πρόθυμο σύμμαχο στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. 

Ο Ευ. Βενιζέλος δεν είναι και τόσο αδύναμος όσο πιστεύουν ορισμένοι. Διεκδικεί μερίδιο από την καλή πορεία της οικονομίας, έχει ισχυρή ομάδα υποστηρικτών στη Χ. Τρικούπη και κραδαίνει το χαρτί της ενδεχόμενης πτώσης της κυβέρνησης με ότι (τραγικό) αυτό θα σημάνει για το ΠΑΣΟΚ. Οι φήμες ότι ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε να «διασκεδάσει» το χάσιμο του κόμματος με μια καλή θέση στην Ευρώπη, δεν επιβεβαιώνονται- τουλάχιστον προσώρας.  

Ωστόσο αμφότεροι, γνωρίζουν ότι τα σχέδια τους ενδέχεται να αποδειχθούν έωλα καθώς υπάρχει και ο παράγοντας «Ποτάμι». Το ποσοστό που θα κερδίσει ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο πολιτικός του αυτοπροσδιορισμός θα κρίνει εν πολλοίς τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά