Το ΠΑΣΟΚ όπως και άλλα κόμματα κουβαλάει το βάρος ενός πολύ μεγάλου χρέους και μεγάλου δανεισμού, όμως στα οικονομικά του κόμματος υπάρχει πλήρης διαφάνεια, απαντά το γραφείο Τύπου του κόμματος με αφορμή δημοσίευμα του Τύπου για εισαγγελική έρευνα στα οικονομικά του κόμματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το ζητούμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι η διακρίβωση της τυχόν διάπραξης του κακουργήματος της υπεξαίρεσης και ο φορολογικός έλεγχος. Η υπόθεση, αφού πέρασε από τους οικονομικούς εισαγγελείς και την Εισαγγελία Διαφθοράς, διερευνάται έπειτα από παραγγελία εισαγγελέως Πρωτοδικών. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, για το θέμα έχει κάνει δύο φορές επώνυμη έγγραφη αναφορά-καταγγελία στη Δικαιοσύνη ο νόμιμος ελεγκτής- ορκωτός λογιστής, όμως μέχρι και σήμερα το πόρισμα δεν έχει παραδοθεί στις δικαστικές αρχές, παρά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί.

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι «είναι πλέον προφανές ότι κάποιοι κύκλοι που ασχολούνται εργολαβικά  με το ΠΑΣΟΚ- γιατί ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ο πυλώνας της σταθερότητας στη χώρα -λόγω της προεκλογικής συγκυρίας και της τρέχουσας ειδησεογραφίας περί εσωτερικών προβλημάτων και τα γνωστά παρόμοια, ανέσυραν και πάλι τη πασίγνωστη  υπόθεση των  οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που, όπως και άλλα κόμματα, κουβαλάει το βάρος ενός πολύ μεγάλου χρέους και ενός πολύ μεγάλου δανεισμού».

Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι «Το ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα  ελέγχονται ως προς την οικονομική τους διαχείριση από ειδικό όργανο προβλεπόμενο ρητά στο άρθρο 29 του Συντάγματος. Το όργανο αυτό βασίζει τον έλεγχο του σε σχετικά πορίσματα ορκωτών ελεγκτών. Αυτά διαβιβάστηκαν στην κα Πταισματοδίκη που τα ζήτησε. Ο έλεγχος που διενήργησαν από κοινού οι  ελεγκτικές εταιρείες με εντολή του ΠΑΣΟΚ είναι πρόσθετος, ιδιωτικός και συμβουλευτικός καθώς  έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός διαχειριστικού σχεδίου για την αντιμετώπιση  του οικονομικού προβλήματος του κόμματος. Η διεξαγωγή του ελέγχου αυτού σημαίνει ότι υπάρχει  πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ  στα οποία είχαν πρόσβαση όλες οι έγκυρες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας που όμως ούτε ήθελαν ούτε μπορούσαν να υποκαταστήσουν το μόνο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του άρθρου 29 του Συντάγματος, το οποίο  ούτως ή άλλως βασίζεται σε ετήσιες  εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών- μελών των έγκυρων ελεγκτικών εταιρειών της χώρας».

Παράλληλα προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έβαλε στο «συρτάρι» το πόρισμα ως τεχνικό κείμενο, «αλλά τη μικροπολιτική συζήτηση που εκλαμβάνει το οικονομικό πρόβλημα όλων ή έστω των περισσότερων κομμάτων ως πρόβλημα μόνο  του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα εσωκομματικό».

«Αν αυτού του είδους ο έλεγχος από ελεγκτικές εταιρείες κρίνεται κρίσιμος από τη δικαιοσύνη και συμβατός με την ειδική ρύθμιση του άρθρου 29 του Συντάγματος, τότε φανταζόμαστε ότι θα ζητηθεί να γίνει με ίδιους και ίσους όρους διαφάνειας από όλα τα   κόμματα που στη συνέχεια θα υποβάλλουν τα σχετικά πορίσματα» καταλήγει η ανακοίνωση.