Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Το ισχυρό χαρτί «Αντώνης Σαμαράς» βάζει πάνω στο τραπέζι το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των πολύ κρίσιμων εξελίξεων που θα υπάρξουν στο επόμενο διάστημα, τόσο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, όσο και για την τύχη της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, είναι αποφασισμένος για άλλη μια φορά να βγει μπροστά και να πάρει πάνω του την παρτίδα, με όπλα την διατήρηση της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας και τα θετικά αποτελέσματα στο οικονομικό πεδίο.

Οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο κ. Σαμαράς θα κινούνται σε τρεις άξονες: τη συσπείρωση γύρω από τη ΝΔ όλων των δυνάμεων της χώρας που στηρίζουν τη συγκεκριμένη πολιτική για έξοδο από την κρίση, την προώθηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου και την επίτευξη λύσης στο θέμα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Η στήριξη της προεκλογικής εκστρατείας

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας υπέκυψε στην Αριστερή Πλατφόρμα υιοθετώντας στην επίσημη διακήρυξή του για τις ευρωεκλογές το σύνθημα του Παναγιώτη Λαφαζάνη «καμία θυσία για το ευρώ», ο Αντώνης Σαμαράς θα αναδείξει στις δημόσιες εμφανίσεις του τη σταθερότητα που προσφέρει η θέση μέσα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, όταν το γειτονικό και το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζονται από αστάθεια.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει ομιλίες, οικονομικές εξαγγελίες με θετικές ειδήσεις και στοχευμένες περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Τρίτη, οπότε και αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου για την ενέργεια, με τίτλο «The future of Greek Gas and Power Markets: Looking ahead with optimism and realism».

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι επισκέψεις του κ. Σαμαρά στην περιφέρεια για τη στήριξη των υποψηφίων της ΝΔ, με πρώτες πιθανότατα τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία ενώ θα ολοκληρωθούν με τις κεντρικές ομιλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Έχοντας θέσει ήδη ως διακύβευμα των ευρωεκλογών το ποιος θα διαχειριστεί τις τύχες της χώρας στο επόμενο διάστημα με το δίλημμα «φυγή προς τα μπρος ή παραμονή στη μιζέρια και στην καταστροφολογία», ο πρωθυπουργός θα επισημαίνει στις τοποθετήσεις του ότι οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο της χώρας στις αγορές και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για πισωγυρίσματα.

Το πέρασμα στην εποχή της ανάπτυξης

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να παρουσιάσει και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, το οποίο θεωρεί βασικό στοιχείο για να πετύχει η οικονομική στρατηγική του για έξοδο από την κρίση. Το μοντέλο αυτό θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία και στη χώρα να αποκτήσουν στέρεες βάσεις για τα επόμενα χρόνια.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα 10ετή προγραμματισμό, τον οποίο παρουσίασε ήδη ο Γιάννης Στουρνάρας στο Euroworking Group και προβλέπει τη ριζική αλλαγή στην παραγωγική δομή της χώρας. Το αναπτυξιακό σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται σε 9 πυλώνες μεταξύ των οποίων είναι ο τουρισμός, η έρευνα, η τεχνολογία, η ενέργεια, η πρωτογενής παραγωγή και η ναυτιλία.

Παράλληλα, δίνει έμφαση στις μειώσεις φόρων με πρώτο στόχο τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς επιμένει στον προγραμματισμό του για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15% για όλες τις επιχειρήσεις, για μείωση και άλλων κατηγοριών ΦΠΑ, πέραν αυτού της εστίασης, αλλά και για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων.

Η μάχη για τη βιωσιμότητα του χρέους

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ξεκινήσει ήδη ανεπίσημα οι συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Στις 2 Μαΐου, το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν η Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ενώ στις 5 του μήνα θα τεθεί επίσημα από τον Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogroup.

Ο Αντώνης Σαμαράς που υπενθυμίζει συχνά δημοσίως την υποχρέωση των εταίρων μας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, είχε ξεκινήσει πρώτος τη συζήτηση με έμμεσο τρόπο κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής Προεδρίας στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα τέθηκε ευθέως στην γερμανίδα καγκελάριο κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα. 

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του και για αυτό προγραμματίζει συναντήσεις και επαφές με όσους αξιωματούχους της Ευρώπης και του ΔΝΤ, εμπλέκονται στην υπόθεση ελληνικό χρέος. Στόχος είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η καλύτερη δυνατή λύση για τη χώρα. 

Ζοζέ Μπαρόζο, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, πιθανότατα και η Άνγκελα Μέρκελ είναι κάποια από τα ραντεβού που αναμένεται να κλείσει ο κ. Σαμαράς για να προωθήσει το μείζον ζήτημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, ο οποίος χθες δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος, αναμένεται στην Αθήνα στο πλαίσιο των περιοδειών που κάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο ένας από τους δύο ηγέτες (μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ) που πρότειναν επίσημα, όπως όριζε το καταστατικό, τον κ. Γιούνκερ ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.