Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Να αφήσουν πίσω τους τις καταστάσεις που τουλάχιστον «μπέρδεψαν» αν δεν «τσαλάκωσαν» τη φυσιογνωμία του κόμματος επιχειρούν στην Κουμουνδούρου. Το «μπάχαλο» των ευρωυποψηφίων, και η συνακόλουθη ανακίνηση θεμάτων που για την Αριστερά θεωρούνταν λυμένα, η επί της ουσίας «πρακτορολαγνική» συζήτηση που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και την «ακροδεξιά» της συνιστώσα, είναι γεγονός ότι τραυμάτισαν την εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κρίσιμο ζητούμενο είναι αν προλαβαίνει να καλύψει το χαμένο έδαφος και να επαναφέρει την συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα. Όπως ισχυρίζονται στελέχη του κόμματος  «έγιναν αστοχίες και άνοιξαν άκαιρα θέματα, όμως η στόχευση είναι νίκη και στις τρεις κάλπες». Έμμεση παραδοχή λαθών και ταυτόχρονα προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός, αφού όπως έλεγε στέλεχος που έχει «αλωνίσει» την Ελλάδα, «η κοινωνία μας στηρίζει ακόμα και με τα λάθη μας αλλά και εμείς πρέπει να σταματήσουμε την αυτοκτονική μας διάθεση».

Επί της ουσίας λοιπόν το πρώτο βήμα είναι η ανάκτηση της κυριαρχίας στο πολιτικό παιχνίδι. Η αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει για το πλεόνασμα παρά το επικοινωνιακό «μπαράζ» εκτιμάται ότι «ο κόσμος δεν πείσθηκε άρα η επιτυχία Σαμαρά ήταν μια στιγμιαία φωτοβολίδα» υποστηρίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα οι οποίοι περιμένουν ότι ο «πρωθυπουργός θα προβεί σε μια κίνηση απελπισίας όπως ένα νέο διάγγελμα για να ευλογήσει τα γένια του», ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν στην πρώτη γραμμή την οικονομία, το ζήτημα του χρέους, αλλά και το «νέο κρυφό μνημόνιο» το οποίο ήδη βρίσκεται στα συρτάρια του Γιάννη Στουρνάρα. Οι πληροφορίες που τους έρχονται από την γερμανική πλευρά, κάνουν λόγο για νέα « σκληρά μέτρα» και ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι την «αισιοδοξία Σαμαρά» τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «κάτι κρύβεται πίσω από την ανάγνωση των αριθμών».

Άρα η μάχη θα επικεντρωθεί στην οικονομία αφού η κυβερνητική αδυναμία είναι εμφανής και το γεγονός ότι ο «Σαμαράς θα είναι υποχρεωμένος να απολογείται καθιστά την τακτική αυτή ιδιαίτερα αποδοτική» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα τελευταία γεγονότα. Οποίος συνομίλησε έστω και δι ολίγον κατά την περιοδεία του στην Κρήτη διέκρινε «πίστη στη νίκη» αλλά ταυτόχρονα και προβληματισμό για τις κακές στιγμές, οι οποίες «μας γυρνάνε πίσω». Το γεγονός της σιωπηρής απομάκρυνσης του διπλωματικού συμβούλου Γ. Αϋφαντή, δείχνει ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι αποφασισμένος να πάρει πάνω του ολόκληρο το κόμμα. Αν και ένα μήνα πριν από τις πλέον κρίσιμες εκλογές είναι άκαιρο να «μιλάμε για δομικές αλλαγές», εν τούτοις άπαντες έχουν πεισθεί ότι αυτές είναι πλέον απαραίτητες.