ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα διλήμματα που θα θέσει ο Σαμαράς και το εκλογικό... δημοψήφισμα

Δημοσίευση 28 Απριλίου 2014, 07:40 / Ανανεώθηκε 28 Απριλίου 2014, 07:56
Τα διλήμματα που θα θέσει ο Σαμαράς και το εκλογικό... δημοψήφισμα
Facebook Twitter Whatsapp

Τους μάγους με τα δώρα... όχι αυτούς της θείας γέννησης αλλά αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν πώς και πώς στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου καθώς μετά το ζήτημα που ανέκυψε στη Θράκη, με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και τις δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόπουλου, χθες ήταν οι δηλώσεις του Στέλιου Κούλογλου σε σκοπιανό μέσο ενημέρωσης που έδωσαν την ευκαιρία για μία ακόμη οξεία επίθεση από τη Ν.Δ.

Γράφει ο Τάσος τσιφόρος   

Τους μάγους με τα δώρα... όχι αυτούς της θείας γέννησης αλλά αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν πώς και πώς στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου καθώς μετά το ζήτημα που ανέκυψε στη Θράκη, με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και τις δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόπουλου, χθες ήταν οι δηλώσεις του Στέλιου Κούλογλου σε σκοπιανό μέσο ενημέρωσης που έδωσαν την ευκαιρία για μία ακόμη οξεία επίθεση από τη Ν.Δ. Η αναφορά Κούλογλου ότι «σας αποκαλώ “Μακεδονία”, όπως ο υπόλοιπος κόσμος» ήταν αρκετή προκειμένου η Συγγρού να ανεβάσει τους τόνους. 

Ωστόσο, τα «δώρα» ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται να ακουμπήσουν στο μαλακό υπογάστριο μίας σημαντικής μερίδας πολιτών δεν είναι το μόνον σημείο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η προεκλογική τακτική της Νέας Δημοκρατίας για τις διπλές κάλπες του Μαΐου. Η επιλογή της έντονης πόλωσης είναι δεδομένη, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται ότι θα ενισχύσει και τις όποιες αναιμικές υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να «σηκώσει» το σημαντικότερο βάρος της προεκλογικής μάχης, καθώς εξακολουθεί να αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί όχι μόνον του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης και να «κερδίζει» τον Αλέξη Τσίπρα σε όρους καταλληλότητας. Το μήνυμα της Ν.Δ. για τις κάλπες, συνεπώς, θα οικοδομηθεί στην ηγετική μορφή Σαμαρά και στο διακύβευμα της κάλπης. Μένει να φανεί αν, στην πορεία της προεκλογικής μάχης, ο Πρωθυπουργός θα αναγάγει την εκλογή του Μαΐου σε... δημοψήφισμα, όπως είχε πράξει το 2010 ο κ. Γ. Παπανδρέου. Σχετικές εισηγήσεις έχουν κατατεθεί, ωστόσο είναι σαφές ότι και οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές και το αποτέλεσμα της κάλπες, εν πολλοίς, αβέβαιο λόγω του υψηλού ποσοστού «απροθυμίας» που αντιμετωπίζουν οι δημοσκόποι από τους πολίτες. 

Ωστόσο, ο λόγος του κ. Σαμαρά και, συνολικά, του κόμματος θα είναι ακραία διλημματικός, σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί το διακύβευμα της εκλογής αλλά και να καλυφθούν οι όποιες ενστάσεις (μητσοτακικών ή καραμανλικών) στο εσωτερικό του κόμματος: 

 •    Στον τομέα της οικονομίας. Η Ν.Δ. (σ.σ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ/Ελιά από την εκλογική επίδοση των οποίων ενδεχομένως θα διαμορφωθούν και οι εξελίξεις της επόμενης ημέρας) θα επιμείνει ότι η Ελλάδα έχει ήδη κατοχυρώσει μία θέση μακριά από το... δημοσιονομικό γκρεμό, ωστόσο θα επισημάνει ότι οι αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ σε... επαναδιαπραγμάτευση και στάση πληρωμών θα επαναφέρουν, εκ των πραγμάτων, σε πρώτη γραμμή τον κίνδυνο αποπομπής της χώρας από την Ευρωζώνη 

 •    Στα Εθνικά θέματα. Παρά την αποκλιμάκωση της έντασης στη Θράκη, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. διαπίστωσαν ότι η συνέχιση της αντιπαράθεσης μόνον κακό έκανε στα εθνικά θέμα, το ζήτημα είναι βέβαιο ότι θα ανακύψει εκ νέου. Άλλες εστίες, δε, όπως αυτή του Στ. Κούλογλου θα δώσουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να επιτεθεί, προσδοκώντας να προσελκύσει το μέσο συντηρητικό ακροατήριο 

 •    Στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Οι αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ, στην προγραμματική του διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, σε έξοδο από το ΝΑΤΟ αλλά και σε κατάργηση της συνθήκης Σέγκεν και της Frontex (σ.σ. που συνδέονται άμεσα και με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα) αντιμετωπίστηκαν ήδη από την Ν.Δ. ως απόδειξη του ότι πρόκειται «για ένα επικίνδυνο κόμμα» 

 •    Στο θεσμικό πεδίο. Μέσα στα επόμενα δύο 24ώρα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ουσιαστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Θέματα όπως ο αριθμός των βουλευτών, το καθεστώς ασυλίας, η ευθύνη υπουργών αλλά και η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, με παράλληλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και τα θέματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα επιδιωχθεί να μπουν στην προεκλογική και μετεκλογική ατζέντα με στόχο να υπάρξει ο σαφής διαχωρισμός των αστικών δυνάμεων από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και της λαϊκιστικής αντιπολίτευσης 

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται σε συνομιλητές του αισιόδοξος για την έκβασης της εκλογικής μάχης, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν σε περιφέρειες και δήμους της χώρας. Ωστόσο είναι σαφές πώς το αποτέλεσμα της 25ης Μαϊου θα είναι κρίσιμα για την πορεία της κυβέρνησης και της χώρας. Ένα θετικό αποτέλεσμα αναμένεται να λύσει τα χέρια του Πρωθυπουργού καθώς ουδείς θα μπορεί να αμφισβητήσει ότι «κέρδισε μόνος του» και, συνεπώς, να εγείρει ενστάσεις στην πορεία που χαράσσει για μετά τις κάλπες με πρώτο σταθμό τον ανασχηματισμό και στόχο τη μετεξέλιξη της Ν.Δ. Σε αντίθετη περίπτωση, πάλι, είναι βέβαιο ότι τα όργανα της εσωστρέφειας θα αρχίσουν να ηχούν...