Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Η χθεσινή δημοσκόπηση στον «Ελεύθερο Τύπο» για τον Δήμο Αθηναίων, προκάλεσε χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου που βλέπει να επιβεβαιώνονται οι μετρήσεις που έχει στα χέρια του. 

Σύμφωνα με αυτές (τις μυστικές μετρήσεις του Μαξίμου), ο Άρης Σπηλιωτόπουλος εμφανίζεται να ξεπερνάει την «ακινησία» που εμφάνισε πριν μερικές εβδομάδες με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χάσει τη δεύτερη θέση και κινείται πλέον ανοδικά πλησιάζοντας τον Γ. Καμίνη ενώ ταυτοχρόνως ανοίγει την διαφορά με τον Γ. Σακελλαρίδη ο οποίος κάποια στιγμή έδειχνε να τον «ακουμπάει» και να τον απειλεί.

Η άνοδος του Α. Σπηλιωτόπουλου (και στις μυστικές και στις φανερές δημοσκοπήσεις) οφείλεται στην καθίζηση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος πλέον καταγράφει μονοψήφια ποσοστά συνεχώς μειούμενα.  

Το γεγονός ικανοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου, άσχετα να δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για τον δεύτερο γύρο. Όλοι θυμούνται ότι ο Γ. Καμίνης, την προηγούμενη φορά,  κατάφερε να ανατρέψει μια μεγάλη εις βάρος του διαφορά και να κερδίσει τον Ν. Κακλαμάνη, ενώ σήμερα εμφανίζεται να υπερέχει έναντι οποιουδήποτε συνυποψηφίου στον δεύτερο γύρο. 

Το Μαξίμου εκτιμάει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ν. Κακλαμάνη στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσουν τον Α. Σπηλιωτόπουλο. Όμως ο νικητής θα κριθεί από τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων των υπόλοιπων υποψηφίων και κυρίως εκείνων οι οποίοι στον πρώτο γύρο θα προτιμήσουν τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σακελλαρίδη, η συμπεριφορά των οποίων δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί όταν έχουμε να κάνουμε με τον μνημονιακότερο δήμαρχο όλων των δημάρχων (Γ. Καμίνη) και ένα βουλευτή που χωρίς να το παίζει αντάρτης κράτησε διακριτές αποστάσεις από κάποιες κυβερνητικές επιλογές.  

Άσχετα με το τελικό αποτέλεσμα, το να περάσει στον δεύτερο γύρο ο Α. Σπηλιωτόπουλος, έχει ιδιαίτερη σημασία για το κυβερνών κόμμα, ιδιαιτέρως γιατί θα αφήσει στην Τρίτη θέση τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ.  

Αντιθέτως, το Μαξίμου προβληματίζεται από τη (διαφαινόμενη) χαμηλή πτήση του Γ, Κουμουτσάκου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει. Ενδεχομένως να παίζει ρόλο και το γεγονός ότι με τον Γ. Σγουρό έχουν συνταχθεί πολλοί γαλάζιοι δήμαρχοι οι οποίοι (την τελευταία 4ετία) είδαν να χρηματοδοτούνται με γαλαντομοσύνη τα έργα που προγραμμάτισαν και ελπίζουν σε ανάλογη συμπεριφορά στο μέλλον.  

Για την εξαγωγή συμπερασμάτων ευκολότερα, θυμίζουμε ότι στη δημοσκόπηση του «Ελεύθερου Τύπου», ο Γ. Καμίνης συγκεντρώνει ποσοστό 19,5%, ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος καταγράφει 17%, ο Γ. Σακελλαρίδης 14,8% και ο Ν. Κακλαμάνης 8%.