current views are: 2

28 Απριλίου 2014
Δημοσίευση06:55

Αιχμές Παπανδρέου για Βενιζέλο: Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να είναι «παρακολούθημα» καμιάς δεξιάς

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τις αντιδράσεις και την κριτική που δέχτηκε για την συμμετοχή του στην παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Μαριλένας Κοππά, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Κατά την ομιλία του ανέφερε, «Ευχαριστώ πολύ όσους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ, τους συνομιλητές και τον φίλο μου, Φώτη Κουβέλη.

Δημοσίευση 06:55’
αρθρο-newpost

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τις αντιδράσεις και την κριτική που δέχτηκε για την συμμετοχή του στην παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Μαριλένας Κοππά, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Κατά την ομιλία του ανέφερε, «Ευχαριστώ πολύ όσους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ, τους συνομιλητές και τον φίλο μου, Φώτη Κουβέλη.

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τις αντιδράσεις και την κριτική που δέχτηκε για την συμμετοχή του στην παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Μαριλένας Κοππά, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Κατά την ομιλία του ανέφερε, «Ευχαριστώ πολύ όσους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ, τους συνομιλητές και τον φίλο, Φώτη Κουβέλη.

Έχω πάρει πολλές αντισυμβατικές αποφάσεις στη ζωή μου. Δεν περίμενα όμως ότι η απόφαση μου να συμμετέχω στην παρουσίαση θα κρινόταν από πολλούς ως αντισυμβατική κίνηση. Γνωρίζω και έχω συνεργαστεί με την κυρία Κοππά για πάνω από δέκα χρόνια και πρόκειται για μια εξαιρετική επιστήμονα. Δεν περίμενα αυτή η συζήτηση να προκαλέσει τόση ανησυχία και αντιδράσεις σε διάφορους κύκλους». «Ίσως», πρόσθεσε, «είναι σημάδι των καιρών».

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά των επιλογών του κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του και υποστήριξε πόσο σημαντική ήταν η είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ. Παράλληλα, σχολίασε σχετικά με το ΠΑΣΟΚ , «Δεν χαίρομαι που τόσοι φίλοι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται διασκορπισμένοι και αποστασιοποιημένοι. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ΠΑΣΟΚ που πρωτοστατεί με προοδευτικό και ανθρώπινο πρόσημο. Το ΠΑΣΟΚ δεν δικαούται να είναι παρακολούθημα καμιάς δεξιάς, ή αριστεράς συντήρησης» αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο του Κινήματος, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σχετικά με την πολυσυζητημένη φράση, Λεφτά υπάρχουν, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι κάποιοι αποκρύπτουν τι πραγματικά ειπώθηκε και αντιδρούν επειδή θέλουν τον πελατειακό συσχετισμό των συμφερόντων. Ο πρώην πρωθυπουργός κράτησε σαφείς αποστάσεις από την σημερινή κυβερνητική πολιτική.  «Αν όσοι πήγαιναν στα Ζάππεια και πρότειναν ισοδύναμα είχαν την ίδια στάση με σήμερα, οι Έλληνες θα είχαν γλιτώσει πολλές θυσίες. Αν συνεχίσουμε τις μυθοπλασίες τα προβλήματα της χώρας δεν θα λυθούν. Δυστυχώς κάποιες μεταρρυθμίσεις που καταφέραμε στη συνέχεια αποδομήθηκαν». 

Ποτέ δεν θα αναγκαζόμασταν να καταφύγουμε σε μνημόνιο, αν, μέχρι το 2009, είχαμε κάνει έστω τα στοιχειώδη, για να χτυπήσουμε τη σπατάλη, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το πελατειακό κράτος, τα κλειστά επαγγέλματα, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, το συγκεντρωτισμό του εθνοκεντρικού κράτους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ έχει κάνει λάθη αλλά η τότε κυβέρνησή του έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις κατάφερε την καλύτερη δυνατή βοήθεια.

Από την δική του πλευρά, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης σχολίασε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την κοινή του εμφάνιση με τον κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι «Καλωσορίζω και εγώ τον φίλο μου Γιώργο Παπανδρέου. Δεν φανταζόμουν ότι κάποιοι θα κουβαλούσαν στο πολιτικό τους μυαλό Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες».

Σχετικά με την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η στάση του κόμματός του ήταν στάση ευθύνης και δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο. «Ο δρόμος της Αριστεράς και της Ευρώπης ή θα είναι προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει». 

Η ίδια η κυρία Κοππά ευχαρίστησε θερμά τους δύο πολιτικούς και ανέφερε ότι «Στον κ. Παπανδρέου χρωστάω την πολιτική μου παρουσία. Με τον κ. Κουβέλη κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια για την Ευρωβουλή».

Λίγο πριν την παρουσίαση οι παρεβρισκόμενοι στην αίθουσα καταχειροκρότησαν τον πρώην πρωθυπουργό φωνάζοντας δυνατά το όνομά του, μόλις ο ίδιος έκατσε στο πάνελ.

Ο κ. Παπανδρέου κάθισε δίπλα δίπλα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη για την παρουσίαση του βιβλίου της ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψήφιας με τη ΔΗΜΑΡ, Μαριλένας Κοππά, «Το Αύριο Αργεί Πολύ: Για τη Σοσιαλδημοκρατία και την έξοδο από την κρίση». Η παρουσίαση έγινε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Κοππά είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο αποχώρησε πρόσφατα για να θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή με την συμπαράταξη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία. Η κοινή παρουσία Παπανδρέου- Κουβέλη είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

 


σχετικα αρθρα