Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζητώντας εκ νέου προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Μπαλτάκου.

Ο κ. Τσίπρας εκφράζει διαμαρτυρία προς τον κ. Μεϊμαράκη για το ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, εκ μέρους της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταθέσει πέντε αιτήματα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση και έχει συζητηθεί μόλις μια» κάνοντας λόγο για ανοχή του προέδρου της Βουλής

Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο «για προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά» διαμαρτυρόμενος για το ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταθέσει «15 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό και δεν προσήλθε σε καμία. Συνολικά έχουν κατατεθεί 60 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και δεν έχει προσέλθει να απαντήσει σε καμία».
 

Η επιστολή:

«Προς τον Αξιότιμο 
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων 
κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη


28.04.2014 
Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, ,

Με επιστολή μου στις 3/4/2014 ζήτησα βάσει του άρθρου 143 του ΚτΒ, στη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα τις αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις του Γ.Γ. της κυβέρνησης με τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής  και για τις αναφορές του περί χειραγώγησης της δικαιοσύνης. 
Σας υπενθυμίζω ότι για το ζήτημα της δημοκρατίας και τη νεοναζιστική απειλή, είχα ζητήσει έκτακτη συζήτηση στη Βουλή, την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Η συζήτηση εκείνη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. 

Σήμερα, 25 μέρες μετά το αίτημα για τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, δεν έχει προγραμματιστεί απολύτως τίποτε. Σας υπενθυμίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια, εκ μέρους της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταθέσει πέντε αιτήματα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση και έχει συζητηθεί μόλις μια. 

Σας υπενθυμίζω ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχω καταθέσει 15 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό και δεν προσήλθε σε καμία. Συνολικά έχουν κατατεθεί 60 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και δεν έχει προσέλθει να απαντήσει σε καμία. 

Τέτοια προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, τέτοια περιφρόνηση της δημοκρατίας και του ΚτΒ δεν έχει υπάρξει στα κοινοβουλευτικά χρονικά. 

Οι πρώην πρωθυπουργοί κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου απάντησαν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής τους θητείας 109 φορές. Ακόμα και ο Λ. Παπαδήμος στους 6 μήνες που διετέλεσε πρωθυπουργός, προσήλθε 3 φορές και απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις. 


Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, 
Όλα αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα έχουν συμβεί επί προεδρίας σας και με την ανοχή σας. Παρά τις επανειλημμένες και έντονες διαμαρτυρίες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, συστηματικά απαξιώνουν το Κοινοβούλιο, υποτιμούν τη Βουλή των Ελλήνων αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών.

Σας καλώ, λοιπόν, να  αναλάβετε τη θεσμική ευθύνη που σας αναλογεί και αυτή τη φορά, να ορίσετε την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έχουμε ζητήσει, πριν κλείσει η Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να συμμετάσχουν και να μην απαξιώνουν άλλο το κοινοβουλευτικό διάλογο και τη δημοκρατία.
Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ»

Κόντρα Κεδίκογλου - ΣΥΡΙΖΑ

«Μέσα στον πανικό του και προσπαθώντας να αποκρύψει την ανυπαρξία προτάσεων και προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει ακόμα και να παίζει με τους θεσμούς» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Ο προσδιορισμός της διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών ορίζεται ρητά στον Κανονισμό της Βουλής» προσθέτει. «Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο για οποιοδήποτε θέμα. Άλλωστε, για το συγκεκριμένο ζήτημα που θέτει ο κ. Τσίπρας, έχει γίνει ευρύτατος δημόσιος διάλογος επί αρκετές εβδομάδες και η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σαφώς. Ας σταματήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να κρύψει την ανεπάρκειά του» κατέληξε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στον κ. Κεδίκογλου λέγοντας ότι «η κυβέρνηση, θέλοντας να κρύψει τις υπόγειες διαδρομές του κ. Σαμαρά με τη Χ.Α. μέσω του κ. Μπαλτάκου, αρνείται να ορίσει τη συγκεκριμένη συζήτηση στη Βουλή. Πρόκειται για μία πρόκληση απέναντι στη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Η σιωπή, επίσης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ το καθιστά συνυπεύθυνο».