Απαράδεκτη χαρακτήρισε η Λευκωσία την ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει Ρηματική Διακοίνωση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για την ΑΟΖ , σύμφωνα με όσα είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι «η Ρηματική Διακοίνωση ημερομηνίας 10 Απριλίου 2014 αφορά την κατάθεση των γεωγραφικών συντεταγμένων αυτής που παράνομα η Τουρκία θεωρεί ως δική της υφαλοκρηπίδα και ως δήθεν υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους».

Όπως εξήγησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης η ρηματική αυτή διακοίνωση αφορά τη...«συμφωνία» οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους η οποία κυρώθηκε από την Τουρκία με το νόμο 6344, ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2012. Ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν έχει οποιαδήποτε νομική ισχύ στη διεθνή έννομη τάξη και ως εκ τούτου είναι νομικά ανυπόστατη και άκυρη, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Λευκωσία δεν θεωρεί τυχαία τη χρονική στιγμή που η Άγκυρα επέλεξε να αποστείλει προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την εν λόγω Ρηματική Διακοίνωση.

«Η ενέργεια αυτή γίνεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού οι οποίες, χωρίς αμφιβολία, επηρεάζονται αρνητικά.

Το θέμα της κατάθεσης από την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη των συντεταγμένων της παράνομης αυτής «συμφωνίας» διερευνάται από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αποτροπή της δημιουργίας νέων, παράνομων τετελεσμένων» υπογράμμισε κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Γ. Κοκ.