Στο Μάαστριχτ πραγματοποιήθηκε το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων της Κομισιόν, χωρίς την παρουσία του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα.

Μίλησαν οι τέσσερις υποψήφιοι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Μάρτιν Σουλτς για το Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Γκι Φερχόφσταντ για τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, η Σκα Κέλερ για το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων.

Ο Γκι Φέρχοφσταντ, επανέλαβε πως υποστηρίζει τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, όχι με την επέκταση της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία ενός υπερκράτους, αλλά με τη δημιουργία κοινών πολιτικών.  Από την πλευρά της η Σκα Κέλλερ των Πράσινων υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει μια νέα «πράσινη συμφωνία» με κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες στην Ε.Ε.

Σχετικά με τα ευρωομόλογα, ο κ. Γιουνκέρ επανέλαβε πως δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην παρούσα στιγμή παρά μόνο αν υπάρξει περισσότερος έλεγχος στους εθνικούς προϋπολογισμούς ενώ και ο Γκι Φέρχοφσταντ τόνισε είναι μια υπόθεση που θα εξαρτηθεί μόνο από τον καλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό των κρατών – μελών. Ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε πως πρέπει να συζητηθούν σε δεύτερο χρόνο, καθώς αυτό που επείγει είναι η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.

Σχετικά με την κρίση, ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ υποστήριξε πως τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαχείριση της τη φέρει το Συμβούλιο (Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) και δεν πρέπει να κατηγορεί κάποιος συλλήβδην την Ε.Ε. Ο κ. Φέρχοφσταντ τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται ένα ισχυρό Κοινοβούλιο που θα αναλάβει να εκπροσωπήσει τους πολίτες. Από την πλευρά τη ο κ. Γιουνκέρ υποστήριξε πως πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ τόνισε πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ευρωσκεπτικιστές και ευρωφοβικούς. Η Σκα Κέλλερ ανέφερε πως είναι αδιανόητο να επαναλαμβάνει κάνεις τα ακροδεξιά συνθήματα. Οι περισσότεροι υποψήφιοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας μιας εσωτερικής και ενιαίας ψηφιακής αγοράς ώστε η Ε.Ε να καταφέρει να ανταγωνιστεί τους «Κολοσσούς» από τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες τρίτες χώρες.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα και στην κρίση στην Ουκρανία, με τον Γκι Φέρχοφσταντ να τονίζει πως ο Πούτιν είναι ένας σκληρός ηγέτης ο οποίος δεν πρόκειται να σταματήσει εκτός αν η Ε.Ε τολμήσει να απαντήσει όπως αρμόζει στην  ισχύ της.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως η Ρωσία ουσιαστικά μπλοφάρει, καθώς οι οικονομίες της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτώνται σε τέτοιο βαθμό που καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να δράσει μονομερώς.

Ο κ. Γιουνκέρ υποστήριξε πως η Ε.Ε πρέπει να προχωρήσει σε μια ενεργειακή ένωση ώστε να μην μπορεί ο κ. Πούτιν -ή η Ρωσία- να εκβιάζει την Ε.Ε.

Συντονιστές της συζήτησης ήταν οι δημοσιογράφοι του euronews Iζαμπέλ Κουμάρ και Κρις Μπερνς.

Η τηλεμαχία είχε διάρκεια 1,5 ώρας, ενώ το παρών έδωσε κοινό, αποτελούμενο από 700 νέους. Το ντιμπέιτ μεταδόθηκε παγκοσμίως από το δίκτυο και θα είναι διαθέσιμη σε 13 γλώσσες.