Δημόσια πρόταση για την ανάπτυξη ενός πολιτικού διαλόγου που θα έχει μάλιστα και συγκεκριμένη ατζέντα κατέθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προς την Δημοκρατική Αριστερά, μιλώντας απόψε στο πρώτο συνέδριο του κόμματος, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά των άλλων κομμάτων της αριστεράς.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις και παρουσίασε στους συνέδρους το πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Αυτό είναι:

1. Η σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας. Στο θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο ζήτημα του ευρωομολόγου και στον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

2. Στην αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

3. Στην συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών όσον αφορά την χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

4. Αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων γίνεται στη βουλή και κατά συνέπεια η συνεργασία των δύο κομμάτων μπορεί να γίνει στο πλαίσιο αυτό. Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης που να προχωρήσει πιο δυνατά και να μην ανέχεται την ατιμωρησία όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι.

5. Να προωθηθεί η Χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

6. Να ενισχυθεί η συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος.

7. Να προωθηθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία για την προστασία των αδυνάτων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι καιρός να αποδαιμονοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται λόγος ούτε για εξουσία ούτε για θέσεις, αλλά για την προώθηση αλλαγών που θα ωφελήσουν τη χώρα και για να εμπεδωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός.

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε μακρά και σφοδρή επίθεση στα άλλα κόμματα της αριστεράς, τα οποία όμως δεν κατονόμασε σε κανένα σημείο της ομιλίας του.

Λυκουρέντζος: Η ΝΔ δεν θα συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ

Την άρνηση της ΝΔ να “συγκυβερνήσει” με το ΠΑΣΟΚ και επαίνους προς τον κ. Φώτη Κουβέλη περιελάμβανε ο χαιρετισμός του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου στο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Θετική είναι η στάση της ΝΔ στον διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όπως είπε ο κ.Λυκουρέτζος, σημειώνοντας ότι ο διάλογος είναι προϋπόθεση για την άσκηση πολιτικής, και την περαιτέρω ανάπτυξη της δημοκρατίας.

Ο κ. Λυκουρέτζος επανέλαβε την θέση του κόμματός του όπως την έχει παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς ότι “δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δεχθεί συγκυβέρνηση, με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του”.

Αναφερόμενος στην ΔΗΜΑΡ ο κ. Λυκουρέτζος είπε ότι οι διαφορές σε θέσεις και απόψεις μεταξύ της ΝΔ και της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι μεγάλες, αλλά όπως είπε, δεν είναι λίγα και αυτά τα οποία μας ενώνουν με την ίδια αγωνία, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Κουβέλη είπε ότι “το ήθος σας, η πολιτική σας ακεραιότητα, η επιστημονική σας καταξίωση, ο σεβασμός και η αγάπη όλων μας, αποτελούν στέρεες βάσεις για το ξεκίνημα της Δημοκρατικής Αριστεράς”.

Βίτσας: Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο του Ευρώ

Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την ελάχιστη δημοκρατική νομιμοποίηση για να υπογράψει το Σύμφωνο του Ευρώ, είπε ο Γραμματέας του ΣΥΝ Δ. Βίτσας, μιλώντας στο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς , ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ο Γραμματέας του ΣΥΝ ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για το Σύμφωνο του Ευρώ και κάλεσε την Δημοκρατική Αριστερά να ενταχθεί στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αιτιολογώντας αυτό το άνοιγμα ο κ. Βίτσας είπε ότι «νοιώθουμε ότι η μεγαλύτερη ευθύνη όλων των αριστερών δυνάμεων είναι να σταθούν απέναντι στην κοινωνική καταστροφή, απέναντι στο μνημόνιο, απέναντι στη κυβέρνηση Παπανδρέου, την πιο αντιλαϊκή και αντεργατική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

Μπακογιάννη: Επιβεβλημένη η συνεργασία των δύο κομμάτων

«Τα κόμματά μας, ενώ είναι μικρά ακόμη τα ίδια εκφράζουν μείζονα πανευρωπαϊκά πολιτικά ρεύματα», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας παρουσίασε τη Δημοκρατική Αριστερά ως τη μόνη αριστερή πολιτική δύναμη σήμερα που αντιλαμβάνεται την αξία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. «Είναι μια δύναμη που πρωτοπόρησε στην παράδοση του Λεωνίδα Κύρκου, στους αγώνες για μια αριστερή πολιτική μέσα στην Ευρώπη», συνέχισε, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι το κόμμα της είναι το μόνο ουσιαστικά κεντρώο-κεντροδεξιό κόμμα στην Ελλάδα.

«Όχι μόνο από δική μου επιλογή αλλά και διότι άλλα κόμματα έχουν μετακινηθεί από τις αρχές και τις αξίες του φιλελευθερισμού», πρόσθεσε και επεσήμανε πως «λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σημερινά αριθμητικά και κοινοβουλευτικά δεδομένα, η συνεργασία μας στα πλαίσια του κοινοβουλίου είναι όχι μόνο ευκταία αλλά και επιβεβλημένη».