Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Οι δημοτικές- περιφερειακές εκλογές, όπως και οι ευρωεκλογές, ουδέποτε (έως σήμερα) έχουν αποτελέσει εφαλτήριο για να αμφισβητηθεί επιτυχώς η κυβέρνηση. Το άθροισμά τους όμως, αυτή τη φορά, ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Το πιθανότερο όχι κοσμογονικές όπως με ευκολία διατυμπανίζουν διάφοροι «προφήτες» και, κατ’ επάγγελμα καταστροφολόγοι, αλλά αλλαγές σημαντικές.

Οι συνεχείς μυστικές δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου δείχνουν ότι η ΝΔ και, κυρίως, ο Αντώνης Σαμαράς αντέχουν και επιτυγχάνουν τον στόχο τους ή τουλάχιστον βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτόν. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα αντέξει το εκλογικό αποτέλεσμα και ο κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, ειδικά τώρα που ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται έτοιμος για όλα, με μνήμη… χρυσόψαρου, να βγάζει κορώνες περί της υπερηφάνειας ενός κόμματος το οποίο ο ίδιος, εν πολλοίς αν όχι αποκλειστικά, οδήγησε στην απαξίωση.

Για τον Αντώνη Σαμαρά, το βέλτιστο αποτέλεσμα δεδομένων και των δημοσκοπήσεων, είναι η πρωτιά της ΝΔ στην κάλπη των ευρωεκλογών. Πολύ καλό αποτέλεσμα θεωρείται από τους επιτελείς του Μαξίμου ακόμα και η δεύτερη θέση αν είναι εύκολα διαχειρίσιμη, δηλαδή αν η διαφορά στις ευρωεκλογές δεν υπερβαίνει τις τρεις μονάδες. Ιδανική συνθήκη σε αυτή την περίπτωση, η δεύτερη θέση, να συνοδευθεί από ευρεία ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές και στους μεγάλους δήμους, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χάσει κατά κράτος στις περιφερειακές εκλογές και κατορθώσει να αλώσει κάποιες περιφέρειες ή μόνον την Αττική που έχει ειδικό βάρος και άλλη μια, το Μαξίμου θεωρεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι διαχειρίσιμο αν το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ξεπερνάει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κατά τουλάχιστον τρεις μονάδες.

Ζητούμενο φυσικά θα παραμένει αν το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει να ισοφαρίσει εν μέρει τουλάχιστον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που δείχνει να είναι πενιχρό, με κάποιες σημαντικές νίκες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Αν μπορέσει δηλαδή να κερδίσει την Αττική, την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο σε συνδυασμό με τις διαφαινόμενες νίκες των Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι για να πετύχει τους στόχους του, οφείλει (και σε αυτή την περίπτωση) να καταναλώσει σημαντικό κομμάτι της δημοτικότητάς του και για τον λόγο αυτό στο Μαξίμου εκπονήθηκε σχέδιο ομιλιών και παρεμβάσεων του Αντώνη Σαμαρά, ενώ η έναρξη διαλόγου για την αναδιάρθρωση του χρέους που υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 5 Μαΐου, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το δίλλημα «σταθερότητα ή περιπέτεια».