current views are: 4

29 Απριλίου 2014
Δημοσίευση05:50

Σκληρή σύγκρουση Μιχαλολιάκου – Μώραλη, με τρίτο τον Δρίτσα

Μέχρις εσχάτων θα είναι η μάχη για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μεταξύ του νυν Δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου και του ερυθρόλευκου υποψήφιου Γιάννη Μώραλη.

Δημοσίευση 05:50’
αρθρο-newpost

Μέχρις εσχάτων θα είναι η μάχη για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μεταξύ του νυν Δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου και του ερυθρόλευκου υποψήφιου Γιάννη Μώραλη.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Μέχρις εσχάτων θα είναι η μάχη για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μεταξύ του νυν Δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου και του ερυθρόλευκου υποψήφιου Γιάννη Μώραλη.

Οι δύο επικεφαλής παρουσίασαν χθες, επισήμως, τους συνδυασμούς τους ενώ ήδη οι δημοσκοπήσεις αλλά και οι εκτιμήσεις τους φέρουν να λύνουν τις διαφορές τους στο Β’ γύρο, όπου κρίσιμη θα είναι η στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος του οποίου Θ. Δρίτσας μάλλον θα βρεθεί εκτός διεκδίκησης της Δημαρχίας.

Η πρόκληση για το Μαξίμου στον Πειραιά μεγεθύνθηκε χθες βράδυ καθώς πέραν του κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, που είχε στηρίξει εξ αρχής την προσπάθεια, το «παρών» στην παρουσίαση Μώραλη έδωσαν και οι βουλευτές της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιάννης Καράμπελας και Μάξιμος Σανετάκης ενώ έντονο ήταν και το «πράσινο» στοιχείο (μεταξύ άλλων οι Εύα Καϊλή, Ανδρέας Λοβέρδος, Γρηγόρης Νιώτης, Γιάννης Διαμαντίδης). Παρευρέθησαν, επίσης, οι Βύρων Πολύδωρας, Παν. Μελάς (σ.σ. ο γιος του θα είναι υποψήφιος έχοντας αποχωρήσει από την παράταξη Μιχαλολιάκου).

Ο κ. Μιχαλολιάκος από την πλευρά του, που προ εβδομάδων έλαβε επί της ουσίας τη στήριξη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην προεκλογική του προσπάθεια, καλείται να διατηρήσει το προβάδισμα που του έδιναν μέχρι πρότινος οι δημοσκοπήσεις ενώ, είναι σαφές, πώς πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με το ίδιο πρόβλημα που μέχρι πρότινος είχαν οι Γ. Κουμουτσάκος και Α. Σπηλιωτόπουλος, δηλαδή την απροθυμία των γαλάζιων στελεχών να στηρίξουν τις υποψηφιότητες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ο κ. Μιχαλολιάκος «έτρεχε» στην κούρσα με ποσοστά περί το 40%, συχνά υπερδιπλάσια αυτών του κ. Δρίτσα. Ωστόσο, με την ενεργοποίηση Μώραλη, το ερυθρόλευκο ψηφοδέλτιο μοιάζει να διεκδικεί με περισσότερες αξιώσεις την είσοδο, καθιστώντας «ντέρμπι» τον δεύτερο γύρο. Ήδη στην πιο πρόσφατη μέτρηση, ο Β. Μιχαλολιάκος προηγείτο με ποσοστό κοντά στο 30%, ακολουθούσε ο Γ. Μώραλης με 22% και ο Θ. Δρίτσας με 18%.

Εφόσον αυτή η σειρά επαληθευτεί και στην κάλπη, είναι σαφές ότι ρόλο ρυθμιστή στο β΄’ γύρο θα έχουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων συνδυασμών που θα μείνουν εκτός. Η πρώτη δήλωση του κ. Δρίτσα ήταν μάλλον εναντίον της ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής, ωστόσο είναι άγνωστο πώς θα κινηθούν οι ψηφοφόροι.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Αττικής και ο μέχρι πρότινος σίγουρος Πειραιάς μπαίνει πλέον στη λίστα των επίφοβων έως προβληματικών εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία. Στο απευκταίο αλλά όχι απίθανο σενάριο που η Ν.Δ. χάσει τις τρεις πόλεις και, παράλληλα, μείνει εκτός δεύτερου γύρου στην Περιφέρεια Αττικής (σ.σ. αν και από χθες το κόμμα κινείται πιο ενεργά προς στήριξη του κ. Κουμουτσάκου), το πλήγμα σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο θα είναι σημαντικό. Το μόνον θετικό, από την άλλη, για τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι καμία από τις προαναφερθείσες εκλογές δεν φαίνεται να κλίνει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ….

 


σχετικα αρθρα