Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Με μια μεταμεσονύχτια ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ πυροδότησε νέα κόντρα στους κόλπους της κυβέρνησης με αφορμή τα δημοσιεύματα και τις διαρροές σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθείται από την κυβέρνηση. 
 
Από τη μία το ΠΑΣΟΚ δήλωνε πως κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους ενώ από την άλλη η ΝΔ δια της εκπροσώπου της Άννα Ασημακοπούλου ξεκαθάριζε πως πρόκειται για πρωτοβουλία της ΝΔ που δεν χρειάζεται την προηγούμενη έγκριση κανενός. 
 
Όλα άρχισαν από την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ στην οποία έβαζε τέλος στα σενάρια περι συναίνεσης στο θέμα αυτό τονίζοντας πως «ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων που έχουν πριν τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων. Η σκληρή εμπειρία  της κρίσης που βίωσε και από την  οποία αγωνίζεται να βγει και  βγαίνει  πλέον η χώρα είναι προφανές ότι επηρεάζει καταλυτικά κάθε συζήτηση  για μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος».
 
Όπως έλεγαν στη Χαριλάου Τρικούπη «είναι πρόωρη μια αναθεωρητική πρωτοβουλία όμως πριν και πάνω από ο,τιδήποτε άλλο προϋποθέτει εθνική ενότητα και πολιτική και θεσμική συναίνεση που αποτυπώνεται στις αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος».
 
Στο ΠΑΣΟΚ επεσήμαναν πως ελπίζουν «μετά 25 Μαΐου να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές και  υπεύθυνες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου. Κάθε σχετική συζήτηση χωρίς τις παραπάνω  προϋποθέσεις είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη». 
 
Το κόμμα της Χαριλάου έκανε λόγο μάλιστα για «φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής  συναίνεσης που έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος».
 
Δεν άργησε όμως να έρθει η σκληρή απάντηση από τη ΝΔ από την κ. Άννα Ασημακοπούλου. «Οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Χώρα, αποτελούν μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά. Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν στην κρίση των πολιτών και των κομμάτων προκειμένου να ξεκινήσει η ουσιαστική φάση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο δημοκρατικός, δηλαδή, διάλογος και επί της διαδικασίας και επί του περιεχομένου». αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 
 
Η κ. Ασημακοπούλου προσθέτει με νόημα μάλιστα πως «η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός.Είναι σημαντικό ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να επιδεικνύεται και αντίστροφα».