Τα περί δημοψηφίσματος επαναφέρει στην ημερησία διάταξη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος σχεδιασμού του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος Γιάννης Δραγασάκης.

Χρησιμοποιώντας μία αποστροφή του λόγου του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνει “whatever it takes” (σ.σ. ό,τι χρειαστεί) για να σώσει το λαό και την κοινωνία».

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε εκδήλωση που διοργάνωσε η κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά με θέμα «Τα προβλήματα και οι δυσκολίες της κυβέρνησης σωτηρίας της χώρας», ο κ. Δραγασάκης τόνισε χαρακτηριστικά: 

«Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε τη Δημοκρατία ως βάση και ως όπλο μας. Οι τράπεζες οι κεντρικές και τελευταία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα έχετε προσέξει όταν ρωτάνε διάφοροι δημοσιογράφοι ή παράγοντες τι θα κάνει αν το ευρώ κλονιστεί η απάντηση θα την πω στα αγγλικά μια και είναι γνωστή: “whatever it takes”. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας λέει ο κ. Ντράγκι και εννοεί ακόμα και πράγματα που απαγορεύονται, διότι απαγορευόταν πριν να αγοράζετε κρατικό χρέος και όμως αγοράζετε. Κι όμως εξαγγέλλεται η αγορά χρέους. Whatever it takes».

Και πρόσθεσε:

«Τι θα κάνει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ή μια προοδευτική κυβέρνηση, μία κυβέρνηση σωτηρίας εν όψει δυσκολιών; Θα κάνει what ever it takes για να σώσει το λαό και την κοινωνία. Και μάλιστα εμείς θα το κάνουμε και με δημοκρατικό τρόπο».

Παράλληλα, εμμέσως ο κ. Δραγασάκης επαναφέρει τα περί δημοψηφίσματος, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν βρεθούμε σε αμηχανία, αν βρεθούμε σε δίλημμα, αν βρεθούμε σε αδιέξοδο, ξέρουμε το δρόμο. Θα απευθυνθούμε στο λαό με κάθε πρόσφορο τρόπο».

Υπενθυμίζεται πως ο Μάριο Ντράγκι είχε χρησιμοποιήσει τη φράση «whatever it takes» αναφερόμενος στην βούληση της ΕΚΤ να προστατεύσει το ευρώ, όταν ανακοίνωσε το πρόγραμμα της Ευρωτράπεζας για αγορές κρατικών ομολόγων (OMT) το καλοκαίρι του 2012.