Παρέλαβε η Τουρκία χτες το πέμπτο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας- ηλεκτρονικού πολέμου για να παρακολουθεί το Αιγαίο ,υλοποιώντας το εξοπλιστικό πρόγραμμα Meltem-2 που έθεσε σε εφαρμογή πριν από χρόνια η γείτονα χώρα ,την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν νουθετούσε την Ελλάδα να σταματήσει τις αγορές οπλικών συστημάτων λόγω των χρεών που έχει. Μάλιστα οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας συμμετέχουν στο Meltem-2 κατά 35%.

Με την απόκτηση των συνολικά έξι αεροσκαφών αυτών η Άγκυρα ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό και την ακτοφυλακή της. Τα αεροπλάνα αυτά φέρεται να διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας ολοκληρωμένο σύστημα τακτικής διοίκησης, ακουστικό σύστημα, ραντάρ ανιχνευτή ακτίνων IR/UV για αναγνώριση και ανίχνευση απειλών, διαρκή επιτήρηση και επίγνωση της τακτικής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο, την διαχείριση των ΝΑΤΟϊκών και εθνικών τακτικών ζεύξεων δεδομένων . Είναι άγνωστο αν θα φέρουν τα αεροσκάφη αυτά και οπλικά συστήματα.

Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα δεν έχει πια ούτε ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης.Να σημειωθεί ότι σε καθημερινή βάση πλέον τα αεροσκάφη αυτά πετούν στο Αιγαίο παραβιάζοντας τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και προσπαθούν συνεχώς να καταγράφουν την κατάσταση της αεράμυνάς μας.

Γ.Κοκ.