current views are: 3

29 Απριλίου 2014
Δημοσίευση10:38

«Χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Μέσω ανακοινώσεων επικοινωνούν τα κόμματα της συμπολίτευσης με αφορμή το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. 

 

Δημοσίευση 10:38’
αρθρο-newpost

Μέσω ανακοινώσεων επικοινωνούν τα κόμματα της συμπολίτευσης με αφορμή το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. 

 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Μέσω ανακοινώσεων επικοινωνούν τα κόμματα της συμπολίτευσης με αφορμή το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. 
 
Αφού το ΠΑΣΟΚ «άδειασε» τις πρωτοβουλίες της Συγγρού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με μεταμεσονύχτια ανακοίνωση και η ΝΔ δια της κ. Ασημακοπούλου έκανε λόγο για αυθύπαρκτο κόμμα ήρθε και νέα απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη
 
Εμείς λένε τώρα στο ΠΑΣΟΚ δεν εννοούσαμε «τυχόν πρωτοβουλίες της ΝΔ σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά δημοσιεύματα – πανομοιότυπα –  περί δήθεν προηγούμενης συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο μάλιστα των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου». 
 
Από το ΠΑΣΟΚ πάντως υπενθυμίζουν με νόημα ακόμα και αν πρόκειται για «γαλάζια» πρωτοβουλία απαραίτητη θα είναι η ευρύτερη συναίνεση, «χωρίς την οποία δεν μπορεί να αποκτήσει  πραγματική προοπτική οποιαδήποτε αναθεωρητική πρωτοβουλία».
 
Όλα άρχισαν όταν μέσα στη νύχτα το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να απαντήσει στα δημοσιεύματα περί συνταγματικής αναθεώρησης, που έχει αποφασιστεί μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. 
 
Στην ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων που έχουν πριν τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων. Η σκληρή εμπειρία  της κρίσης που βίωσε και από την  οποία αγωνίζεται να βγει και  βγαίνει  πλέον η χώρα είναι προφανές ότι επηρεάζει καταλυτικά κάθε συζήτηση  για μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος».
 
Όπως έλεγαν στη Χαριλάου Τρικούπη «είναι πρόωρη μια αναθεωρητική πρωτοβουλία όμως πριν και πάνω από ο,τιδήποτε άλλο προϋποθέτει εθνική ενότητα και πολιτική και θεσμική συναίνεση που αποτυπώνεται στις αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος».
 
Το κόμμα της Χαριλάου έκανε λόγο μάλιστα για «φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής  συναίνεσης που έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος».
 
Δεν άργησε όμως να έρθει η σκληρή απάντηση από τη ΝΔ από την κ. Άννα Ασημακοπούλου. «Οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Χώρα, αποτελούν μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά. Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν στην κρίση των πολιτών και των κομμάτων προκειμένου να ξεκινήσει η ουσιαστική φάση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο δημοκρατικός, δηλαδή, διάλογος και επί της διαδικασίας και επί του περιεχομένου». ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση. 
 
Η κ. Ασημακοπούλου υπογράμμισε με νόημα πως «η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός.Είναι σημαντικό ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να επιδεικνύεται και αντίστροφα». 
 
Σε νεώτερη ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ  αναφέρει πως «η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούσε τις τυχόν πρωτοβουλίες της ΝΔ σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά δημοσιεύματα – πανομοιότυπα –  περί δήθεν προηγούμενης συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο μάλιστα των κκ Σαμαρά και Βενιζέλου . 
 
Επίσης  η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έθεσε το  ουσιώδες πολιτικό και θεσμικό ζήτημα της αναγκαίας ευρύτερης συναίνεσης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να αποκτήσει  πραγματική προοπτική οποιαδήποτε αναθεωρητική πρωτοβουλία».

σχετικα αρθρα