Απίστευτο και όμως Ελληνικό. Στη μέση του πουθενά, στο βουνό κάποια πλαγιάς της Αιτωλοακαρνανίας που κάποιος μπορεί να πάει για να πάρει καθαρό αέρα ή για να μαζέψει χόρτα, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με ένα μαχητικό F-104. Υπάρχει ένα αεροσκάφος με τα σήματα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που δείχνει ολοκαίνουργιο και να είναι σταθμευμένο σε ένα περιφραγμένο οικόπεδο. Η φωτογραφία αυτή, που εύλογα προκαλεί έκπληξη μας οδήγησε στο να αναζητήσουμε πληροφορίες από το γραφείο Τύπου του ΓΕΑ για το πως «φύτρωσε» εκεί το F-104.

Όπως μας απάντησαν η τελευταία πτήση του εν λόγω αεροσκάφους ήταν στις 6 Απριλίου του 1993. Στις 20 Ιουλίου θεωρήθηκε ακατάλληλο να πετάξει ξανά. Τον Ιανουάριο του 2004 δόθηκε στο δήμο Μενιδίου Αιτωλοακαρνανίας για να χρησιμοποιηθεί πιθανόν ως μουσειακό είδος από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ένα παρόμοιο αεροσκάφος υπάρχει και στο Ελληνικό Πολεμικό Μουσείο.

Τον Νοέμβριο του 2004 το αεροσκάφος αυτό μεταφέρθηκε στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπορίας για να του αφαιρεθούν κάποιοι συγκεκριμένοι μηχανισμοί και να γυαλιστεί απ΄ έξω. Τον Ιούνιο του επόμενου έτους παραδόθηκε στο δήμο Μενιδίου Αιτωλοακαρνανίας. Το όλο θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα καθώς διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι δράστες άνοιξαν το κόκπιτ του F-104, το οποίο βρίσκεται παρκαρισμένο σε περιφραγμένο οικόπεδο.

Δεν είναι γνωστό ποιο θα είναι το μέλλον του αεροσκάφους αυτού και αν θα χρησιμοποιηθεί από το δήμο το εν λόγω μαχητικό και αν θα τοποθετηθεί σε κάποιο άλλο σημείο που θα είναι πιο πολυσύχναστο. Οι ντόπιοι λένε ότι αν μάθουν την ύπαρξη του οι ατσίγγανοι ή οποιοιδήποτε άλλοι κυνηγοί μετάλλου ή συλλέκτες παλαιών οπλικών συστημάτων τότε θα αρχίζει να... φεύγει κομμάτια -κομμάτια το F-104 . (Η φωτογραφία είναι του Κώστα Ντάσιου)

Γ. Κοκ.