Ο Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε την ενημέρωση των βουλευτών από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, για την κατάσταση των Ελλήνων της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Τα γεγονότα στη νότια και ανατολική Ουκρανία και η ένταση της αντιπαράθεσης γεννούν αναμφίβολα σοβαρές ανησυχίες. Για την Ελλάδα οι ανησυχίες αυτές αφορούν και στους πολυάριθμους Έλληνες που κατοικούν κυρίως στη ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, της περιφέρειας Ντονιέτσκ, όπου οι επίσημες τουλάχιστον απογραφές τους καταμετρούν σε 100 χιλιάδες.  
Ως γνωστόν, η ελληνική παρουσία στις βόρειες ακτές του Ευξείνου Πόντου ανάγεται στην αρχαιότητα. Οι ελληνικές εστίες στη Μαύρη Θάλασσα αποτέλεσαν και αποτελούν φάρους του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή. Ιδιαίτερα μετά το 18ο αιώνα ο ελληνισμός θα ακμάσει σε πόλεις όπως η Οδησσός –όπου ιδρύθηκε και η Φιλική Εταιρεία- και η Μαριούπολη αλλά και σε πόλεις και χωριά της Κριμαίας. 
Μετά την περιπέτεια που υπέστησαν οι ελληνικοί πληθυσμοί κατά τον 20ο αιώνα, ιδίως λόγω των σταλινικών διώξεων, σήμερα βρίσκονται πάλι στο μάτι του κυκλώνα λόγω της επικίνδυνης αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να έχουμε μια έγκυρη ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τόσο για τη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει σχετικά η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα».