Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα είχε ο σήμερα «αιφνιδιαστικά» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και υπάρχει η εκτίμηση ότι μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν.

Ο Έλληνας υπουργός είχε προ ημερών τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την κλιμακούμενη ένταση που δημιουργεί η Άγκυρα στο Αιγαίο τόσο με τα αεροσκάφη της (ηλεκτρονικού πολέμου) που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο μας καταγράφοντας τα συστήματα αεράμυνάς μας όσο και για τις «βόλτες» των τουρκικών πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο που βρίσκονται στο όριο της κατάχρησης του δικαιώματος της αβλαβούς διέλευσης .

Σίγουρα δεν δόθηκε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το περιεχόμενο της συζήτησης αλλά είναι εύκολο να υποθέσει κανείς τι συζητήθηκε. Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι : «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δέχθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον Πρέσβη της Τουρκίας Kerim Uras».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη Πέμπτη , οι Τούρκοι έκαναν «νυχτερινή επιδρομή» στο Αιγαίο και στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σήμανε συναγερμός, με απογειώσεις μαχητικών μέσα στο σκοτάδι. Αυτή η κίνηση των Τούρκων ήταν η αφορμή για να υπάρξει η τηλεφωνική επικοινωνία Αβραμόπουλου - Νταβούτογλου.

Ο Έλληνας υπουργός φέρεται ότι επεσήμανε στην Άγκυρα την οξυμένη κατάσταση των τελευταίων τεσσάρων μηνών που εμπεριέχει:

• Κατακόρυφη αύξηση αεροπορικής δραστηριότητας και τριπλασιασμό των παραβιάσεων σε σχέση με το ίδιο περσινό χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα από 1/01/14 έως 25/04/14 έχουν σημειωθεί 512 παραβιάσεις ενώ το ίδιο διάστημα του 2013 είχαν σημειωθεί 176 παραβιάσεις.

• Αύξηση πτήσεων τουρκικών ελικοπτέρων και ελικοφόρων (CN-235) πάνω από ελληνικά νησιά.

• Αύξηση παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων. Εντός του 2014, τουρκικές κορβέτες εμφανίστηκαν τρεις φορές ανοιχτά του Σουνίου , παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο στενό του Καφηρέα. Επίσης στις 3 Απριλίου μία τουρκική φρεγάτα παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Αμοργού και Κίναρου ενώ ένα ελικόπτερο απονηώθηκε από την φρεγάτα.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί συνθήκες ατυχήματος ή ακόμα και θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Η Ελλάδα απαντώντας στην συνεχιζόμενη «περιπολία» από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου κοντά στα νησιά μας που βρίσκονται πλησίον των τουρκικών ακτών και παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο τους δόθηκε η εντολή να κλειδώνονται ως στόχοι από ελληνικά μαχητικά.

Μέσα σ΄ όλο αυτό το σκηνικό έντασης έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της Άγκυρας να διεξάγει έρευνες νοτίως της Χίου για την ανεύρεση του F-16 που είχε καταπέσει το 1996 κατά την διάρκεια αερομαχίας με ελληνικά Μιράζ 2000 και σύμφωνα με ισχυρισμούς Τούρκων αξιωματούχων είχε καταρριφθεί από ελληνικό βλήμα.