Να μη διασαλευτεί το κλίμα που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία απαίτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος από τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του πριν από λίγες μέρες καθώς διαπιστώθηκε μία κλιμάκωση στις προκλήσεις στο Αιγαίο από αέρα και θάλασσα. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newpost, που δεν επιδέχονται καμία απολύτως διάψευση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος του εξέθεσε την κατάσταση παρουσιάζοντας στοιχεία του τι συμβαίνει καλώντας τους στρατηγούς της Άγκυρας να παύσουν εδώ και τώρα την παραβατική τους συμπεριφορά που διασαλεύει το κλίμα ασφάλειας στην περιοχή γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις. 

Ο Ισμέτ Γιλμάζ άκουσε προσεχτικά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και η όλη συζήτηση έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, όπως βέβαια και απαιτείται καθώς τυπικά η Τουρκία είναι μία συμμαχική χώρα στην Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν απέρριψε τη βοήθεια που του πρόσφερε ο Δ. Αβραμόπουλος στις έρευνες που διεξάγει η Άγκυρα στα διεθνή ύδατα για τον εντοπισμό του F-16 που είχε πέσει ανοιχτά της Χίου το 1996. Άκουσε θετικά την πρόταση του Έλληνα υπουργού και τον διαβεβαίωσε ότι εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει να τη ζητήσει. 

Μάλιστα συμφωνήθηκε να υπάρξουν και ανταλλαγή επισκέψεων των δύο υπουργών. Δηλαδή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος να επισκεφτεί επίσημα την Τουρκία και ο Ισμέτ Γιλμάζ να έρθει στην Ελλάδα. Οι ημερομηνίες βέβαια των επισκέψεων θα προσδιοριστούν στο άμεσο μέλλον. 

Η Ελλάδα πάντως σε καμία περίπτωση δεν παρακαλάει για την τήρηση των διεθνών κανόνων στο Αιγαίο αλλά το απαιτεί. 

Οι ίδιες έγκυρες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μας διέψευσαν κατηγορηματικά  το ότι ο Δ. Αβραμόπουλος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου , είδηση που είχε κυκλοφορήσει αλλά δεν είχε διαψευστεί.