current views are: 1

29 Απριλίου 2014
Δημοσίευση15:05

Κούρκουλας: Το 2014 χρονιά εξόδου από την κρίση

Την πεποίθηση ότι το 2014 θα είναι η χρονιά της εξόδου από την κρίση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας κατά την παρέμβασή του στην 1η ετήσια συνάντηση των διαπιστευμένων στην Ελλάδα Πρεσβευτών.

Δημοσίευση 15:05’
αρθρο-newpost

Την πεποίθηση ότι το 2014 θα είναι η χρονιά της εξόδου από την κρίση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας κατά την παρέμβασή του στην 1η ετήσια συνάντηση των διαπιστευμένων στην Ελλάδα Πρεσβευτών.

Την πεποίθηση ότι το 2014 θα είναι η χρονιά της εξόδου από την κρίση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας κατά την παρέμβασή του στην 1η ετήσια συνάντηση των διαπιστευμένων στην Ελλάδα Πρεσβευτών, «The Ambassadors Circle», «Re-launching the National Product of Greece», που πραγματοποιείται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι η έξοδος από την κρίση θα έχει θετικό αντίκτυπο και θα συμβάλει καθοριστικά στην ευημερία, τη δημοκρατία και την ειρήνη σε έναν μεγάλο αριθμό χωρών και αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο στις αγορές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή η κυβέρνηση εξελέγη τον Ιούνιο 2012 με δύο σαφείς εντολές: Πρώτον να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και δεύτερον να βάλει την Ελλάδα και πάλι στο προσκήνιο για την επίτευξη της οικονομικής ανάκαμψης».

Αφού, παρατήρησε ότι ο πρώτος στόχος έχει ήδη επιτευχθεί, καθώς δεν υπάρχει πλέον καμία συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας, υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά από το 1944, η Ελλάδα έχει ένα θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μας έχει μειωθεί , επίσης, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των εισαγωγών.

«Θέλουμε έναν βιώσιμο αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας στο διεθνές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών», υπογράμμισε ο υφυπουργός και υποστήριξε ότι οι εξαγωγές και ο τουρισμός είναι οι προφανείς πηγές για την ανάπτυξη .

Σε αυτή την προσπάθεια, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλας, το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, συμβάλλοντας μέσω του διπλωματικού δικτύου που διαθέτει, στη στήριξη των επιχειρήσεών μας στις αγορές του εξωτερικού και προσελκύοντας ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι η οικονομική διπλωματία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Αναφερόμενος στην πορεία της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, ο κ. Κούρκουλας, αφού υπενθύμισε τα σημαντικά νομοθετικά κείμενα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής – υπογραμμίζοντας τη σημασία όσων έχουν συμφωνηθεί σε οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα- έκανε ειδική αναφορά στη συμφωνία για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, υπογραμμίζοντας ότι «η συμφωνία αυτή αποτελεί ουσιαστικό επίτευγμα στη συνολική θεματική της Ελληνικής Προεδρίας σχετικά με τον «Πυλώνα Θάλασσα » και είναι μια εκδήλωση του σεβασμού μας για το θαλάσσιο περιβάλλον. Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητά του, ότι η παραπάνω συμφωνία θα συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη των θαλάσσιων οικονομιών και στην βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων περιοχών .

Τέλος, σχετικά με την Προεδρία της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) την οποία αναλαμβάνει η Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, τόνισε ότι η χώρα μας θα προσπαθήσει να αναπτύξει περαιτέρω την ειρηνική επίλυση των περιφερειακών διενέξεων.

Η 1η ετήσια συνάντηση των διαπιστευμένων στην Ελλάδα πρεσβευτών, διοργανώνεται από τον Γενικό Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Μίχαλο, προκειμένου να ενημερωθούν οι ξένοι διπλωμάτες από στελέχη της Κυβέρνησης και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Εθνικού Προϊόντος της χώρας.


σχετικα αρθρα