Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

«Ένα πολυσυζητημένο χάσμα ανάμεσα στην απεριόριστη υπόσχεση της Ελλάδας και στην κατά καιρούς απογοητευτική της επίδοση» ήταν η διαπίστωση για το τι είναι το Ελληνικό Παράδοξο ως φαινόμενο, από το Συμπόσιο που το φθινόπωρο του 1995, με πρωτοβουλία της Γιάννας Αγγελοπούλου και της σχολής John F. Kennedy School of Government διοργανώθηκε στο Χάρβαρντ.

Στις συζητήσεις είχε συμμετοχή και επιχείρησαν τον ορισμό, την διερεύνηση και τα συμπεράσματα, ένα πλήθος πανεπιστημιακών, πολιτικών, διπλωματών και δημοσιογράφων. Τελικά το φαινόμενο ορίστηκε ως "Το Ελληνικό Παράδοξο" και οι εργασίες του Συνεδρίου δημοσιεύτηκαν σε βιβλίο το 1997, από τις Εκδόσεις Παπαζήση.

Δυο δεκαετίες, σχεδόν, πιο μετά το βιβλίο επανακυκλοφορεί με τον τίτλο, «Ξαναδιαβάζοντας το Ελληνικό Παράδοξο», με πρωτοβουλία αλλά πρόλογο της κα. Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Οι προθέσεις της επανέκδοσης γίνονται σαφείς από την αφιερωματική πρώτη σελίδα. «Αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους ηγέτες και τους πολίτες της Ελλάδας, με την ευχή να αδράξουν τις μεγάλες ευκαιρίες του σήμερα, και να εμφυσήσουν το πνεύμα της δημοκρατίας σε όλη την υφήλιο, όχι μόνο με την ιστορία του παρελθόντος τους, αλλά και με την επίδοση τους στο μέλλον».

«… Γιατί, περισσότερο από 15 χρόνια μετά, -και με πολλά, αν όχι όλα  να έχουν αλλάξει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις σχέσεις της με τον κόσμο και με το διεθνές περιβάλλον-, να ξαναπιαστεί το νήμα εκείνης της συζήτησης;» σημειώνει η Γιάννα Δασκαλάκη – Αγγελοπούλου, στο προλογικό σημείωμα, για να επισημάνει αναλυτικά πιο κάτω πως «όμως – και αυτό ας είναι η αρχική απάντηση στο ερώτημα γιατί επαναφέρουμε τη συζήτηση – η ρίζα αυτού του προβληματισμού – «το πολυσυζητημένο χάσμα ανάμεσα στην απεριόριστη υπόσχεση της Ελλάδας και στην κατά καιρούς απογοητευτική της επίδοση» όπως ακριβώς περιγράφαμε το Ελληνικό Παράδοξο στον πρόλογο της έκδοσης του 1997, (που την συνυπέγραφα με τον καθηγητή Craham T.  Allison, με τον οποίο είχαμε συμπροεδρεύσει στο Συνέδριο του Kennedy Scool το 1995) – όχι απλώς παραμένει αλλά και πρόλαβε σ' αυτό το διάστημα, να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη επικαιρότητα.

Και, θα προσέθετα, πολύ οδυνηρότερη: ας παρακολουθήσουμε με τις εξελίξεις της τελευταίας τετραετίας ώστε να συνειδητοποιήσουμε πόσο το "χάσμα ανάμεσα στην απεριόριστη υπόσχεση της Ελλάδας και στην απογοητευτική της επίδοση" κινδυνεύει να μεταβληθεί σε απειλητικό, ενεργό ρήγμα…»…

Την καθημερινή μας, κοινωνική, πολιτική, οικονομική, αλλά και ανθρώπινη και ουσιαστική πραγματικότητα καθώς και τις δυνατότητες να την ξεπεράσουμε εξετάζει το «Ξαναδιαβάζοντας το Ελληνικό Παράδοξο» και τα κείμενα από τους: Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, Graham T. Allison, Misha Glenny, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Μάικλ Δουκάκης, Σταύρος Θωμαδάκης, Δημήτρης Καιρίδης, Stephen Larrabee, Καλυψώ Νικολαϊδη, Joseph S. Nye - Jr, Αλέξης Παπαχελάς, Ελισάβετ Προδρόμου, Monteagle Stearns, Κωσταντίνος Στεφανόπουλος, Βασίλειος Ε. Τσίγκος, Λουκάς Τσούκαλης, Susan L. Woodward. Το βιβλίο είναι και πάλι στην κυκλοφορία, 20 χρόνια μετά και πάλι από τις Εκδόσεις Παπαζήση.