Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Για ευοίωνες ενδείξεις στα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα, που θα καταστήσουν την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας με πολυσήμαντο ενεργειακό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

«Προωθούμε έρευνες στην Ελλάδα για εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων. Ολοκληρώθηκε ήδη ο πρώτος κύκλος ερευνών στη Δυτική Ελλάδα. Οι ενδείξεις είναι ευοίωνες, δεν θέλω να πω περισσότερα. Οι εταίροι μας έχουν την πεποίθηση ότι ο ενεργειακός μας πλούτος έχει σημασία για όλη την Ευρώπη. Και ότι λέω για τις έρευνες, το λέω έχοντας γνώση και όχι εκφράζοντας γνώμη. Η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει πολυσήμαντο ενεργειακό ρόλο και να γίνει παράγοντας σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή», επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ως στόχο «η ενέργεια να καλύπτει ανάγκες μιας οικονομίας, που θα αναπτύσσεται με τρόπο υγιή για δεκαετίες στο μέλλον. Η Ελλάδα σχεδιάζει από την αρχή την ενεργειακή της στρατηγική, την ώρα που η Ευρώπη αποκτά συνολική στρατηγική», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών εφοδιασμού και στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη.

«Οι τωρινές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας. Αναδεικνύεται ο ρόλος της χώρας σε γεωπολιτικό επίπεδο. Όπως γίνεται π.χ. με τον TAP, που βάζει τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που έχει η στροφή σε υγροποιημένο αέριο, όπου για τη μεταφορά του υπάρχει, όπως είπε, «πεδίο δόξης λαμπρό για την ελληνική ναυτιλία».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έστρεψε τα «πυρά» του σε όσους υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

«Οι εξελίξεις στην ενέργεια δείχνουν ότι αυτό μπορεί να γίνει με τρόπο, που δεν θα έχει προηγούμενο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι «όλα αυτά προϋποθέτουν σταθερότητα, σχεδιασμό, επικοινωνία με τον σύγχρονο κόσμο και όχι συμπεριφορές απομονωτισμού. Είναι ρεαλιστικά αυτά που λέμε, γιατί η Νέα Ελλάδα που σήμερα χτίζουμε πάντα σε θεμέλια στέρεα και προχωρά με βήματα σταθερά».