Σαμαράς: Χτίζουμε σε στέρεα θεμέλια τη Νέα Ελλάδα

Σαμαράς: Χτίζουμε σε στέρεα θεμέλια τη Νέα Ελλάδα

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Για ευοίωνες ενδείξεις στα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα, που θα καταστήσουν την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας με πολυσήμαντο ενεργειακό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

«Προωθούμε έρευνες στην Ελλάδα για εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων. Ολοκληρώθηκε ήδη ο πρώτος κύκλος ερευνών στη Δυτική Ελλάδα. Οι ενδείξεις είναι ευοίωνες, δεν θέλω να πω περισσότερα. Οι εταίροι μας έχουν την πεποίθηση ότι ο ενεργειακός μας πλούτος έχει σημασία για όλη την Ευρώπη. Και ότι λέω για τις έρευνες, το λέω έχοντας γνώση και όχι εκφράζοντας γνώμη. Η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει πολυσήμαντο ενεργειακό ρόλο και να γίνει παράγοντας σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή», επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ως στόχο «η ενέργεια να καλύπτει ανάγκες μιας οικονομίας, που θα αναπτύσσεται με τρόπο υγιή για δεκαετίες στο μέλλον. Η Ελλάδα σχεδιάζει από την αρχή την ενεργειακή της στρατηγική, την ώρα που η Ευρώπη αποκτά συνολική στρατηγική», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών εφοδιασμού και στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη.

«Οι τωρινές εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας. Αναδεικνύεται ο ρόλος της χώρας σε γεωπολιτικό επίπεδο. Όπως γίνεται π.χ. με τον TAP, που βάζει τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που έχει η στροφή σε υγροποιημένο αέριο, όπου για τη μεταφορά του υπάρχει, όπως είπε, «πεδίο δόξης λαμπρό για την ελληνική ναυτιλία».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έστρεψε τα «πυρά» του σε όσους υποστήριζαν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

«Οι εξελίξεις στην ενέργεια δείχνουν ότι αυτό μπορεί να γίνει με τρόπο, που δεν θα έχει προηγούμενο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι «όλα αυτά προϋποθέτουν σταθερότητα, σχεδιασμό, επικοινωνία με τον σύγχρονο κόσμο και όχι συμπεριφορές απομονωτισμού. Είναι ρεαλιστικά αυτά που λέμε, γιατί η Νέα Ελλάδα που σήμερα χτίζουμε πάντα σε θεμέλια στέρεα και προχωρά με βήματα σταθερά».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο