Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Εισηγήσεις ακόμη και για διαγραφή του Γιώργου Παπανδρέου έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκείνος όμως διστάζει και προτιμά να μην ανοίξει νέα εσωκομματική πληγή τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές. 

Χθες το βράδυ στην διακαναλική συνέντευξη (Action 24, Kontra, Extra) όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα διαγραφής του κ. Παπανδρέου είπε ότι "αυτά είναι παλιές πρακτικές" κι ότι επειδή ο πρώην πρωθυπουργός διέγραψε τον Κώστα Σημίτη "δεν θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο". 

Όμως η αλήθεια είναι ότι το θέμα έχει συζητηθεί εντόνως τις τελευταίες ημέρες στις μεταμεσονύχτιες συσκέψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους συνεργάτες του. 

Επιτελείς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είτε ανήκουν στον στενό είτε στον ευρύτερο πυρήνα συνομιλητών του θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός τέντωσε το σχοινί σε τέτοιο σημείο που όχι μόνο προκάλεσε ζημιά στην παράταξη, αλλά  παράλληλα έδειξε έναν Βενιζέλο αμήχανο και αδύναμο να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. 

Εκ των πραγμάτων σε περίπτωση που η "Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη" αντέξει το βράδυ της 25ης Μαίου και αποσπάσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό υπάρχουν σκέψεις στα ηγετικά επιτελεία της Χαριλάου Τρικούπη "να τελειώνουμε με τον Παπανδρέου". 

Η απόφαση δεν είναι οριστική και θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά και τις πολιτικές κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος δείχνει ότι έχει σχέδιο να "εξοντώσει" πολιτικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο κι ενδεχομένως να ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία στο ΠΑΣΟΚ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εφόσον αποφασίσει να προχωρήσει σε αποπομπή του Παπανδρέου γνωρίζει ότι θα είναι σαν να διαγράφει ένα κομμάτι της ιστορίας του κινήματος επομένως θα πρέπει να θεωρήσει ότι αυτομάτως θα απωλέσει ένα ποσοστό παραδοσιακών παπανδρεϊκών ψηφοφόρων που θα φύγουν οριστικά από τον χώρο. 

Μία τέτοια εξέλιξη θα συνοδευτεί και από άλλα γεγονότα και δεν θα εκδηλωθεί ως μεμονωμένη πράξη. Εάν ο κ. Βενιζέλος αποφασίσει να διώξει τον προκάτοχό του στην προεδρία θα επενδύσει στην Ελιά και θα μετεξελίξει και το ΠΑΣΟΚ σε κάτι νέο. 

Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι η "Ελιά" θα δρέψει καρπούς στις ευρωεκλογές, γιατί διαφορετικά θα τεθούν σε εφαρμογή άλλα σχέδια που θα έχουν ως στόχο τον κ. Βενιζέλο.