current views are: 2

30 Απριλίου 2014
Δημοσίευση04:17

Ξεκινά περιοδείες ο Σαμαράς, Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι δύο κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις

Στη μάχη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και για την καλύτερη δυνατή επίδοση των εκλεκτών της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές ρίχνεται ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. 

Δημοσίευση 04:17’
αρθρο-newpost

Στη μάχη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και για την καλύτερη δυνατή επίδοση των εκλεκτών της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές ρίχνεται ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Στη μάχη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και για την καλύτερη δυνατή επίδοση των εκλεκτών της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές ρίχνεται ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. 

Το πρόγραμμα περιοδειών και επισκέψεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα και θα περιλαμβάνει δύο κεντρικές προεκλογικές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επισκέψεις σε περιφέρειες (μεταξύ άλλων και τα νησιά, όπου δίδεται σκληρή μάχη για την επικράτηση) ενώ προβλέπονται και σειρά θεματικών ομιλιών, σε στοχευμένα κοινά, προκειμένου να αναδειχθεί η ατζέντα του κόμματος ενόψει της κρίσιμης εκλογής. 

Ταυτόχρονα, σε τροχιά υλοποίησης είναι και το πρόγραμμα περιοδειών των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος, οι οποίοι πέραν των προσωπικών τους εξορμήσεων «υποχρεούνται» να επισκεφτούν 3 – 4 νομούς της χώρας ως μέλη εκλογικών επιτροπών. 

Παρά τις νότες αισιοδοξίας που δίδονται από δημοσκοπήσεις, στο Μαξίμου και τη Συγγρού δεν υπάρχει εφησυχασμός. Άλλωστε, η αυτοδιοικητική μάχη είναι σκληρή και σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η Ν.Δ. βρίσκεται να υπολείπεται σημαντικά. Κι αν στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να περάσουν στο Β’ γύρο δύο «δικά της παιδιά», ο Απ. Τζιτζικώστας και ο Γ. Ιωαννίδης, στην Αττική οι συσχετισμοί είναι εξαιρετικά αρνητικοί καθώς πέραν της ισχυρής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. στην τελευταία δημοσκόπηση του Newpost κέρδιζε την Α’ και τη Β΄Αθήνας) που ευνοεί την Ρένα Δούρου, το «σύστημα» ενισχύει εμφανώς την προσπάθεια του Γιάννη Σγουρού. Αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα δεδομένα, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος δίνει μάχη για να διασφαλίσει την τρίτη θέση και στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η πόλωση των τελευταίων ημερών αλλά και η προσωπική συνδρομή του κ. Σαμαρά μπορεί να δώσει τους… πόντους που λείπουν για μία ικανοποιητική εκλογική επίδοση. 

Στην πρωτεύουσα, ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος εμφανίζεται να κρατά τη δεύτερη θέση, πίσω από τον Γ. Καμίνη, ωστόσο ακολουθείται από τον Γ. Σακελλαρίδη ενώ ο φόβος που πλανάται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία αφορά στην επίδοση του Ηλία Κασιδιάρη. Γνώστες των δημοσκοπικών δεδομένων, αναδεικνύουν τον κίνδυνο της «υποκρυπτόμενης ψήφου», δηλαδή του ενδεχομένου να μην δηλώνουν οι, ούτως ή άλλως επιφυλακτικοί προς τους δημοσκόπους, πολίτες την πρόθεσή τους να ψηφίσουν τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής. Αν αυτοί οι φόβοι επαληθευτούν, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει ντέρμπι μεταξύ τριών για τη δεύτερη θέση. 

Το ίδιο, κατ’ εξοχήν, ισχύει και για την κεντρική καμπάνια του κόμματος ενόψει εκλογών. Με το διακύβευμα της σταθερότητα να κυριαρχεί, με τόνους αισιοδοξίας για την επικείμενη αλλαγή αλλά και με προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. εκτιμά ότι μπορεί να βγει ανέπαφη από τη μάχη για την Ευρωβουλή. Επί του παρόντος, όλα μοιάζουν ιδανικά, ή σχεδόν ιδανικά για την κυβέρνηση. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ, από την υποψηφιότητα Καρυπίδη μέχρι αυτή της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και του Ηλία Νικολόπουλου αλλά και με δηλώσεις στελεχών του, δίνει απλόχερα βοήθεια στην κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι προφανές ότι όσο η Ν.Δ. θα αναδεικνύει τον κίνδυνο της περιπέτειας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπενθυμίζει τις συνέπειες του μνημονίου στην ελληνική κοινωνία και τα νοικοκυριά. Και αυτή τη στιγμή, παραμένει αμφίβολο ποιό από τα δύο μηνύματα θα κυριαρχήσει…


σχετικα αρθρα