current views are: 1

30 Απριλίου 2014
Δημοσίευση07:26

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο

Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2014 το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.  Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αργότερα στην Βουλή.

Δημοσίευση 07:26’
αρθρο-newpost

Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2014 το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.  Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αργότερα στην Βουλή.

Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2014 το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.  Το νομοσχέδιο κατατέθηκε το μεσημέρι στη Βουλή και παραπέμπεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, προβλέπεται ότι η χώρα θα επιτύχει, χωρίς επιπλέον διαρθρωτικές παρεμβάσεις, πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ το 2015, 3,5% του ΑΕΠ το 2016, 4,6% του ΑΕΠ το 2017 και 5,3% του ΑΕΠ το 2018. Επιπλέον, το πραγματικό ΑΕΠ το 2014 αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6%.

Όσον αφορά στην ύφεση, αυτή τερματίζεται και η χώρα εισέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Το 2013, η ύφεση ήταν χαμηλότερη τόσο σε σχέση με το 2012, όσο και με τις προβλέψεις, το 2014, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,6%, ενώ το 2015-2018, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί, κατά μέσο όρο, κατά 3,3%.

Όπως αναφέρεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η υψηλή ανεργία, που αντιδρά με κάποιο βαθμό υστέρησης στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, αναμένεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται τα προσεχή χρόνια. Το 2014, το ποσοστό ανεργίας, σε εθνικολογιστική βάση, αναμένεται να μειωθεί στο 24,5%, από 25,8% το 2013. Το 2015-2018, η ανεργία προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται και να φτάσει το 15,9% το 2018.

Σχετικά με το χρέος, σημειώνεται πως μετά την ανοδική του πορεία μέχρι το 2013, αρχίζει σταδιακά να αποκλιμακώνεται στα επόμενα έτη. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 139% του ΑΕΠ το 2018, από 175% του ΑΕΠ το 2013. Παράλληλα, η σύνθεση και η δομή του βελτιώθηκαν, η μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκειά του έχει χρονικά επεκταθεί και οι δαπάνες εξυπηρέτησής του έχουν αισθητά μειωθεί, ενώ οι εταίροι και οι δανειστές σύντομα θα πρέπει να αναλάβουν «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση και την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητάς του».

Παράλληλα, όμως, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,927 δισ. ευρώ το 2016, το οποίο θα επανεξεταστεί (σε συνεργασία με την τρόικα) τον Σεπτέμβριο με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και εάν παραμείνει, θα συζητηθεί η λήψη πρόσθετων παρεμβάσεων για την κάλυψή του.

Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη Τύπου, το παρόν Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα (νέες αυξήσεις φόρων και περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων), αλλά τα ήδη ψηφισθέντα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία εφαρμόζονται από εφέτος.

«Αποτυπώνουμε με ρεαλισμό την πραγματικότητα. Το Μεσοπρόθεσμο είναι σε πλήρη γνώση της τρόικας. Προφανώς, όμως, οι δικές μας εκτιμήσεις δεν συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις της τρόικας» (σ.σ. είναι δυσμενέστερες της ελληνικής πλευράς), δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

«Σήμερα η Ελλάδα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Η χώρα μας κατάφερε να διαψεύσει όσους έκαναν λόγο για μη επίτευξη των στόχων. Το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής επανήλθε, οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύφθηκαν το 2013, ενώ έγινε μεταξύ άλλων μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύθηκε, η αυξητική τάση της ανεργίας ανακόπηκε. Η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου πλεονάσματος για το 2013 έδωσε τη δυνατότητα καταβολής κοινωνικού μερίσματος. Αυτές οι επιδόσεις συνέβαλαν στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», σημείωσε.

Ο υπουργός αναπληρωτής άφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα εκ νέου στις αγορές το επόμενο δωδεκάμηνο με ομόλογο ύψους 3- 6 δισ. ευρώ (παρότι το χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες είναι καλυμμένο). Επίσης, δήλωσε, ότι θα είναι υπό συζήτηση με την τρόικα το θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων, υπό την αίρεση της επίτευξης των στόχων.

Στο πλαισιο αυτό η κυβέρνηση θέτει τις εξής προτεραιότητες:

1. Η περαιτέρω επικέντρωση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

2. Η ενίσχυση της ρευστότητας και η αποκατάσταση διαύλων της οικονομίας

3. Η προσπάθεια για τη σταδιακή μείωση της φορλογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

4. Η προώθηση σύγχρονων προγραμματων απασχόλησης

5. Ενίσχυση κοινωνικών δαπανών

6. Η βελτιώση της ποιότητα των δημόσιων οικονομικών με ενίσχυση των δαπανών που ε΄χουν υψηλό πολλαπλασιαστή και απόδοση

7. Εδραίωση σύγχρονου δικτύου με την επιτάχυνση της Διοικητικής μεταρρύμθισης

8. Καταπολέμηση διαφθοράς και απάτης

9. Περαιτέρω ενίσχυση μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους

10. Συνέχιση της επίτευξης βιώσιμων και διευρυνόμενων πλεονασμάτων

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος


σχετικα αρθρα