Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης  

Προβληματισμός επικρατεί πλέον στο Πεντάγωνο με την προκλητικότατη συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο. Ενώ είχε προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, η γειτονική χώρα είχε επιδοθεί προηγουμένως σε μπαράζ παραβιάσεων. 

Συγκεκριμένα, χθες, εισήλθαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας οχτώ μαχητικά αεροσκάφη και δύο αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου -ναυτικής συνεργασίας. Από τα μαχητικά τους αεροσκάφη τα δύο ήταν οπλισμένα. Το Ελληνικό Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας αμέσως σήκωσε μαχητικά για αναγνώριση των εχθρικών αεροπλάνων. Δεν χρειάστηκε να γίνει εμπλοκή καθώς τα τουρκικά αεροσκάφη αποχώρισαν μετά την αναγνώρισή τους. Ωστόσο ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί στο Πεντάγωνο. 

Όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του απαιτώντας να μην συνεχίσουν οι προκλήσεις στο Αιγαίο, αντιμετωπίστηκε από τον Ισμετ Γιλμάζ με φιλικό τρόπο. Παρόλα αυτά ο Δ. Αβραμόπουλος κάλεσε και τον πρέσβη της Τουρκίας στο γραφείο του για του επιστήσει την προσοχή και να μεταφέρει την απαίτηση και στον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νατβούτογλου (που είναι η προϊστάμενη αρχή στην οποία αναφέρεται) η Άγκυρα να μην επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο. 

Παρόλα αυτά η Τουρκία προέβη χθες σε μπαράζ παραβιάσεων. Το θέμα είναι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ελέγχει τους στρατηγούς του ή όλα γίνονται με τις οδηγίες του; Μήπως οι στρατηγοί της Τουρκίας καθοδηγούνται από τον Αχμέτ Νταβούτογλου

Ποιανού εντολές εφαρμόζει η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία;