Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

H αβεβαιότητα κυριαρχεί… Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να κάνει προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου. Η αγωνία είναι κυρίαρχη και όλοι στη δικομματική κυβέρνηση τρέμουν στην ιδέα της τιμωρητικής ψήφου.

Η πρωτιά δεν είναι δεδομένη, ενώ ακόμα «ανοικτό» παραμένει πόση θα είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η αίσθηση που υπάρχει μεταξύ έμπειρων πολιτικών στελεχών είναι ότι θα δούμε πολλές εκπλήξεις.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος αποτελεί καθοριστική παράμετρο για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος και με δεδομένο ότι υπάρχει ένα περίπου 25-30% που είναι αναποφάσιστο, ένα άλλο 30% που δεν ανιχνεύεται, ενώ υπάρχουν και πολλοί πολίτες που δεν λένε αλήθεια όταν απαντάνε, είναι σαφές ότι καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Η ΝΔ θα προτάξει την οικονομία και τα «καλά νέα» γύρω από την οικονομία, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της αλλά και να κερδίσει και κεντρώους που θέλουν σταθερότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, επενδύει εκ των πραγμάτων στην ψήφο της απελπισίας και της αγανάκτησης και στην Κουμουνδούρου μιλάνε για νίκη με διαφορά.

Ο κυβερνητικός εταίρος το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει με το σχήμα «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη» να κερδίσει κάποια από τα πολιτικά οφέλη που φέρνει η έξοδος στις αγορές και η διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά η αγωνία είναι έκδηλη.

Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος το είπε με σαφήνεια το βράδυ της Τρίτης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κυβερνητική κρίση, εάν δεν πάει καλά το ΠΑΣΟΚ με την Ελιά στις εκλογές: «Εάν δεν σταθεί το ΠΑΣΟΚ με την Ελιά, υπάρχει σοβαρό θέμα» και πως «οι εκλογές αυτές δε θέτουν ζήτημα κυβέρνησης, αλλά μπορεί να θέσουν ζήτημα νομιμοποίησης και σταθερότητας».

Το κρίσιμο ζήτημα για τους δυο εταίρους είναι να περιορίσουν την αποχή και γι’ αυτό και η ΝΔ κυρίως θα επιχειρήσει να επενδύσει στην πόλωση… με τις περιοδείες και ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά που θέλει να κλείσει τα στόματα όσων λένε ότι η ΝΔ είναι ένα μικρό κόμμα.

Η κάλπη θα δώσει απαντήσεις σε πολλούς, αλλά το θέμα είναι πως θα αποκωδικοποιηθούν και εάν θα δημιουργήσουν πολιτικές εξελίξεις.