Πρώτη Μαΐου. Ημέρα μνήμης για μια εξέγερση χιλιάδων εργαζομένων που βάφτηκε με τα πιο μελανά χρώματα στις σελίδες της ιστορίας.

Η 1η Μαΐου ή αλλιώς "Εργατική πρωτομαγιά" δεν είναι αργία, είναι απεργία και "γιορτάζεται" κάθε χρόνο με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων ανά τον κόσμο.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις 

Την Πρωτομαγιά του 1886 περίπου 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν στις ΗΠΑ, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Με σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο" οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Γύρω τους υπήρχαν παραταγμένοι περισσότεροι από 1300 αστυνομικοί οι οποίοι παρακολουθούσαν την συγκέντρωση. 

Τέσσερις ημέρες αργότερα και ενώ οι εργαζόμενοι παρέμεναν στους δρόμους ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διέταξε να διαλυθεί η συγκέντρωση. Τότε μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο επίσημα δόθηκαν οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές.

Λίγα χρόνια αργότερα το 1889, στη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς η Πρωτομαγιά καθιερώνεται ως Εργατική Πρωτομαγιά σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου.

Η Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Η πρώτη συγκέντρωση την ημέρα της Πρωτομαγιάς έγινε στην χώρα μας το 1892 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. 

Ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα η συγκέντρωση 2000 εργαζόμενων με αιτήματα το οκτάωρο, την Κυριακή ως αργία αλλά και την κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται ξανά μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα η οποία τελικά έληξε με 10 συλλήψεις διαδηλωτών. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους ο σοσιαλιστής Σταύρος Καλλέργης συλλαμβάνεται. 

Παράλληλα το 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων τους και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 12 άνθρωποι και άλλοι 300 να τραυματιστούν. 

ΑΓΓ.ΚΙΛ.