Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Οι περισσότεροι που ανέγνωσαν τη λίστα με τα 15 πρώτα κόμματα που υπέβαλλαν αιτήσεις στον Άρειο Πάγο για τη συμμετοχή τους στις κάλπες της 25ης Μαϊου έμειναν στη... διπλή παρουσία της Χρυσής Αυγής (σ.σ. και ως Ελληνική Αυγή). Οι πιο παρατηρητικοί είδαν και το «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» με επικεφαλής του Αλή Τσαβούς και διαπίστωσαν ότι η προαναγγελία των μουσουλμάνων της Θράκης για ανεξάρτητη συμμετοχή τους στις ευρωκλογές του Μαΐου έγινε πραγματικότητα. 

Το «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» δεν είναι άλλο από το DEB, το κόμμα που ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ και πλέον λειτουργεί ως ο πολιτικός εκφραστής της μουσουλμανικής μειονότητας, σε αγαστή συνεργασία με το Προξενείο και τους αυτοαπακολούμενους «τουρκικούς» συλλόγους στην περιοχή.

Από τη θύελλα που ξέσπασε με αφορμή την υποψηφιότητα, και μετά την απόσυρση, της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, οι επικεφαλής του κόμματος εμφανίζονται ενισχυμένοι καθώς κατόρθωσαν να επιβάλλουν στο πρώτο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κόμμα της χώρας την αλλαγή υποψηφίου και να επιβεβαιώσουν, σε τοπικό επίπεδο, την ισχύ τους. Η δραστηριότητα του DEB στη Θράκη είναι συνεχής, ωστόσο δεν περιορίζεται στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, όπου και βρίσκεται το συντριπτικό ποσοστό των μουσουλμάνων της χώρας. 

Οι επαφές του DEB εκτείνονται σε Κω και Ρόδο, όπου θα επιχειρηθεί να καταγραφούν εκλογικοί θύλακες στις κάλπες των ευρωεκλογών, στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Τσαβούς με εκπροσώπους της μουσουλμανικής κοινότητας Μακεδονίας) αλλά και στη Αθήνα. «Εμείς δεν θέλουμε να περιοριστούμε μόνο στην Δυτική Θράκη.

Όπου στην Ελλάδα υπάρχει καταπιεσμένος λαός και όπου υπάρχει Τούρκος της Δυτικής Θράκης, εμείς πηγαίνουμε εκεί. Πηγαίνουμε στην Θεσσαλονίκη, στο Διδυμότειχο και στην Αθήνα. Είμαστε σε επαφή μαζί τους. Προσέξτε στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν ένα σωρό μουσουλμάνοι που ζούνε εκεί. Τα τζαμιά των προγόνων μας εκεί δεν ανοίγουν για προσευχή. Δεν υπάρχει ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο. Στην επί 33 χρόνια μέλος της Ε.Ε. πατρίδα μας , δεν έχουμε ένα τζαμί στην πρωτεύουσα.

Και όλοι προσπαθούν και προσεύχονται στα υπόγεια και στα μεστζίτ. Μα καλά εμείς δεν είμαστε επί 33 χρόνια μέλος της Ε.Ε. ; Οι ομογενείς μας που ζούνε στην Θεσσαλονίκη υποχρεώνονται να μεταφέρουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά τους νεκρούς τους. Μα εμείς δεν είμαστε πολίτες αυτής της χώρας ; Οι Οθωμανοί δεν μας άφησαν τα τζαμιά κληρονομιά ;... Την ώρα που σε αυτή τη χώρα οι άνθρωποι αυτοί είναι τόσο καλόβουλοι, γιατί επιτρέπεται αυτή η καταπίεση ; Εγώ μπορώ πολύ άνετα να πω το εξής. Το κόμμα DEB μια μέρα τα όνειρα μας – που και εδώ που είμαστε αποτελεί όνειρο- μια μέρα λοιπόν θα βρεθεί στην βουλή. Θα πάρει ψήφους από όλη την Ελλάδα και θα ξεπεράσει το πλαφόν του 3%, αυτό είναι κάτι που πιστεύω μέσα από την καρδιά μου» είναι η χαρακτηριστική αναφορά του Αλή Τσαβούς, προ ημερών κατά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, όπως την κατέγραψε το komotinipress.gr.

Την ίδια ώρα, επιδιώκουν να χαράξουν σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, κάνοντας λόγο για διακρίσεις και για θέσεις εργασίας που δίδονται μόνον στους χριστιανούς και όχι σε μουσουλμάνους, ενώ επιχειρηματολογούν πώς η προσπάθειά τους να προωθήσουν τα δίκαια της μειονότητας μέσω των κοινοβουλευτικών κομμάτων απέτυχε.

Στην ίδια λογική υπακούει και η σκληρή επίθεση που δέχονται πολιτικά στελέχη που επιδιώκουν να αντιταχθούν στη γραμμή, όπως ο Ευρ. Στυλιανίδης, ο μόνος χριστιανός βουλευτής του νομού Ροδόπης αυτή τη στιγμή. Η πρόσφατη αναφορά του κ. Στυλιανίδη ότι το κόμμα DEB είναι εθνικιστικό και υπακούει σε έναν ξενοκίνητο εθνικισμό, βρέθηκε στο στόχαστρο των εφημερίδων της μειονότητας που κάλεσαν αυτούς «που στο παρελθόν αλλά και τώρα έτρεχαν πίσω από τον Στυλιανίδη και μάζευαν για αυτόν ψήφους, να διαβάσουν καλά αυτό το κείμενο και να καταλάβουν...».

 

TAGS