Γραφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Έντονα χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος αναμένεται να έχει η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές. Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να λένε ότι δεν κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης και να μην είναι αποφασισμένοι να πολώσουν το κλίμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ανέβουν οι τόνοι και δεν θα προβληθούν τα διλήμματα. 
 
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επενδύει, για την επικράτηση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές, στα θετικά νέα της οικονομίας και θα προβάλλει την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, το πρωτογενές πλεόνασμα, τη διανομή τμήματος του πλεονάσματος, αλλά και τη δρομολόγηση της λύσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 
 
Η κεντρική γραμμή για τις επόμενες ημέρες θα είναι ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα και ως εκ τούτου δεν θα οδηγηθεί στην υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκρύψει ότι η ελληνική οικονομία υπάγεται στο καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας», όπως ισχύει για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα απεμπλέκεται από το μνημόνιο ο Αντώνης Σαμαράς στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου θα θέσει και ισχυρά διλήμματα προς τους ψηφοφόρους: Κεντρικότερο όλων θα είναι, «ποιο κόμμα εμπιστεύονται προκειμένου να διαπραγματευτεί με ασφάλεια το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους». 
 
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι το διακύβευμα θα επηρεάσει την κρίση των πολιτών και υποστηρίζουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα και τώρα σύγχυση και δυο γραμμές και για τη διενέργεια δημοψηφίσματος αλλά και για το νόμισμα. 
 
Ήδη από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Συγγρού προβάλλουν τα επιχειρήματα στελεχών της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη και Γιάννη Μηλιού που δεν αποκλείουν μονομερείς ενέργειες μιας δικής του κυβέρνησης, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για το «κούρεμα» μεγάλου μέρους του χρέους που βρίσκεται στα χέρια των κρατών - μελών της Ε.Ε., εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης.

Εκ των πραγμάτων όμως στο «υπόβαθρο» των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και των ευρωεκλογών, το δίλημμα που θα τεθεί από τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο θα είναι αυτό της σταθερότητας της κυβέρνησης. 
 
Το άκρως ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι ότι τυχόν χαμηλά ποσοστά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και παράλληλη αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, θα απονομιμοποιούσαν την κυβέρνηση συνεργασίας. Άρα, και οι δυο εταίροι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιζητούν και θέτουν το θέμα της πολιτικής σταθερότητας και θα καλέσουν τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν.