Υπογράφτηκε χτες μία νέα μεγάλη συμφωνία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με την οποία θα προμηθευτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας με τα αναγκαία πυρομαχικά και ταυτόχρονα δίδεται δουλειά σε πολίτες αυτής της χώρας. Αν είχε υποκύψει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις έντονες πιέσεις της Τρόικας για λουκέτο στα ΕΑΣ που απαιτούσε το καλοκαίρι, τώρα τα 18 εκ. ευρώ που στοιχίζει η παραγγελία θα πήγαιναν στο εξωτερικό και το κακό δεν θα περιορίζονταν εδώ.
 
Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ θα ήταν άνεργοι και θα είχαν δουλειά οι ξένοι.
 
Συγκεκριμένα χτες υπογράφτηκε , παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου και της αναπληρωτή υπουργού Φώφης Γεννηματά (που είναι στην αρμοδιότητά της τα ΕΑΣ), συμφωνία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), για την κατασκευή από τα ΕΑΣ σύγχρονων πυρομαχικών με την πιστοποίηση του ΝΑΤΟ, για τον ανεφοδιασμό του Ελληνικού Στρατού.
Αφορά την αγορά 265.000 πυρομαχικών τύπου 40 χιλιοστών αξίας 18,5 εκατομμυρίων ευρώ και σηματοδοτείται  μια νέα εποχή για την ασφάλεια ανεφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι η πρώτη συμφωνία  μετά από τέσσερα χρόνια για την εταιρεία.
 
Για το θέμα αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος:
 
«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως έχουμε δεσμευθεί, επιχειρεί τη διάσωση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, στο μεταβατικό αυτό διάστημα, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσής της. Ταυτόχρονα  αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της ελληνικής Κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Αποτελεί δε, ένα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και ένα επιπλέον ισχυρό μήνυμα της ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της προόδου της ελληνικής οικονομίας».
 
Ωστόσο ο Δ. Αβραμόπουλος βέβαια επεσήμανε ότι τα ΕΑΣ δεν μπορούν να διασωθούν από τις εγχώριες παραγγελίες « πρέπει συνεχίσουμε την προσπάθεια. Έχουμε μπροστά μας λίγους μήνες για να αποδείξουμε και να επιβεβαιώσουμε τη δημόσια δέσμευσή μας στη Βουλή, ότι τα ΕΑΣ μπορούν και πρέπει να σωθούν».
 
Η διοίκηση των ΕΑΣ ,όπως έχει δημοσιεύσει το «newpost.gr» έχει πάρει και  παραγγελίες από τις ΗΠΑ  δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που μπορούν να ξεπεράσουν ξεπερνάει τα 200 εκ. ευρω . Η εν λόγω παραγγελία δίδεται τμηματικά.
« Ίσως κάποιοι να εκφράζουν επιφυλάξεις και καχυποψία. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» δήλωσε με νόημα ο Δ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:
 
«Η αμυντική βιομηχανία της χώρας αποτελεί εθνικό κεφάλαιο χάρη στις δυνατότητες που υπάρχουν. Στη χώρα μας παρασκευάζονται συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, εφάμιλλα και ανταγωνιστικά με ανάλογά τους από τις διεθνείς αγορές. Γι' αυτό είναι η ώρα να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, να συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις προβάλλοντας και προωθώντας την ελληνική αμυντική βιομηχανία, από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας συνάμα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ξαναμπούμε δυναμικά στην αγορά της ποιότητας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».
 
Γ.Κοκ.