Στο μικροσκόπιο, των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Υγείας, μπαίνουν οι μονάδες Ψυχικής Υγείας, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή από τον έλεγχο δεν θα εξαιρεθούν ούτε εκείνες στις οποίες συμμετέχουν εν ενεργεία πολιτικοί ή συγγενείς συνδικαλιστών ή οι έχοντες διαχρονικά ασυλία. «Αυτή τη φορά, τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη», είπε.

Η υφυπουργός παρουσίασε τα αποτελέσματα δειγματοληπτικού ελέγχου, σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας, όπου διαπιστώθηκαν αρκετές παρατυπίες, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Ψυχική Υγεία “ Αργώ”.

Η κ. Μακρή υπογραμμίζει ότι τα Κέντρα Ημέρας μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και σε ψυχικά πάσχοντες, που διαβιούν σε οικοτροφεία και ξενώνες, στην περίπτωση που οι ασθενείς αυτοί ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα στην κοινωνική τους επανένταξη, δηλαδή είτε να επιστρέψουν στην οικογένειά τους , είτε να ζήσουν αυτόνομα. Γι΄ αυτό και τα Κέντρα Ημέρας θεωρούνται παγκοσμίως ενδιάμεσες δομές.
Η κ. Μακρή διερωτήθη πόσο επικερδές, για τους επιχειρηματίες, που τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτες και Οικοτροφείων και Κέντρων Ημέρας, είναι το γεγονός , ότι ποσοστό 38,8%,όπως έδειξε ο δειγμαληπτικός έλεγχος ,νοσηλεύεται και σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από περισσότερα του ενός Κέντρα Ημέρας.

.«Υπογράφω και θα εξακολουθώ να υπογράφω άδειες λειτουργίας δομών που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, διότι η υπογραφή μου δεν αναιρεί την υποχρέωσή τους να τηρούν το νόμο, ούτε μου αφαιρεί την δυνατότητα να τους ελέγχω, όσο έχω τον θεσμικό αυτό ρόλο», κατέληξε η υφυπουργός Υγείας.