Γράφει ο Πάνος Σιδέρης 

Συνεχίζεται η έντονη κινητικότητα στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου που προετοιμάζεται εντατικά για την επόμενη μέρα.  Οι εισηγήσεις που δέχεται είναι δύο ειδών. Κάποιοι του προτείνουν να διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλοι του προτείνουν να ιδρύσει νέο κόμμα. Για την ώρα,  επιχειρεί να φτιάξει πυρήνες βάσης παντού σε όλη την Ελλάδα, που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αναλάβουν δράση όταν (σ.σ κι αν θα συμπληρώναμε εμείς) χρειαστεί.  Αυτό που θεωρούν βέβαιο, πάντως, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα συρρικνωθεί δραματικά στις 25 Μαΐου, με ορατό τον κίνδυνο πλήρους αφανισμού. Εκείνο για το οποίο δεν είναι βέβαιοι, είναι αν η κατάσταση αντιστρέφεται. 

Την περίοδο πριν από το Πάσχα ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε καθημερινά δεκάδες ραντεβού στο γραφείο του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, στην οδό Πειραιώς. Τα περισσότερα ήταν με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και παλιούς συνεργάτες, με τους οποίους ανανεώνει την επαφή μετά από μεγάλο διάστημα. 

Εδώ και λίγο καιρό στήνει ένα δίκτυο στελεχών πανελλαδικά, το οποίο κανείς δεν έχει καταλάβει πως ακριβώς σκοπεύει να το αξιοποιήσει.  Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο δράσης των «παπανδρεικών», έχουν δημιουργηθεί πολλά κρυφά group στο facebook, στα οποία συζητούν μεταξύ τους για την επόμενη μέρα. 

Η κινητικότητα αυτή έχει ανησυχήσει τον Βαγγέλη Βενιζέλο που δε δίστασε να τον απειλήσει ακόμα και δημόσια με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσε ότι τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου ήταν αρκετά για να τον κρατάει στο χέρι, αλλά τώρα διαπιστώνει ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να τον ελέγξει. 

Αυτό που φοβάται -βάσιμα- ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ότι όλη αυτή η κινητικότητα είναι μια προσπάθεια σε χαμηλό επίπεδο για να τον «φάνε» μετά την επικείμενη ήττα. 

Είναι γεγονός  ότι πολλοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου τον προτρέπουν να πάρει το «αίμα τους πίσω».  Ένας από αυτούς είναι ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος εργάζεται για αυτό. Ο Γ. Ελενόπουλος είναι πάντα κοντά του, το ίδιο και ο Μ. Καρχιμάκης ( η δικαστική δίωξη του οποίου για πολλούς δεν θεωρείται εντελώς τυχαία). Κοντά του είναι πάντα και η Ρεγγίνα Βάρτζελη, για την οποία οι πληροφορίες λένε ότι είναι η πιο μετριοπαθής και συστήνει γενικώς ψυχραιμία. 

Ο Β. Βενιζέλος γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να μακροημερεύσει στο ΠΑΣΟΚ για αυτό και αναζητεί τρόπους προσωπικής σωτηρίας. 

Αν ο κατήφορος σταματήσει στο 5% θεωρεί ότι δεν έχει πρόβλημα, καθώς αυτό το ποσοστό τον κρατάει στο παιχνίδι.  Μία άλλη επιλογή που έχει,  είναι να ενταχθεί πλήρως στη Ν.Δ , όπως σκέφτονται σοβαρά  ήδη δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Εκτός από τον Γ. Παπανδρέου όμως,  το ΠΑΣΟΚ - έστω και αυτό το μικρό ΠΑΣΟΚ του 5%, διεκδικεί και ο Γ. Σκανδαλίδης καθώς και μερικά ακόμα νεότερα  στελέχη.  Ένα κόμμα του 5% στις σημερινές συνθήκες αποτελεί πολύτιμο κυβερνητικό σύμμαχο («τσόντα») για όποιον κι αν βγει πρώτος στις εκλογές. Ο ρόλος του στις σημερινές συνθήκες μπορεί να είναι αντιστρόφως ανάλογος της εκλογικής του επιρροής. 

Για την ώρα, όλοι περιμένουν να δουν πόσο χάλια θα τα πάει η «Ελιά».