Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να βάλλει κατά του Άρη Σπηλιωτόπουλου και, συνολικά, της κυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την υποψηφιότητα του Θανάση Πλεύρη ως δημοτικού συμβούλου Αθήνας.

Προφανώς, ουδείς ανέμενε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικροτούσε την υποψηφιότητα Πλεύρη. Ωστόσο αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι η Κουμουνδούρου επικαλέστηκε για την επίθεσή της την ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, το οποίο προφανώς έχει ισχυρές ενστάσεις για τον κ. Πλεύρη, όχι μόνον για όσα ο ίδιος έχει πει αλλά κυρίως για το «φορτίο» που φέρει λόγω του πατέρα του, Κωνσταντίνου Πλεύρη, (σσ υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. στις εκλογές της 25ης Μαϊου). Ο ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται για το πώς απαντά το κυβερνητικό κόμμα στην ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας που κατηγορεί ευθέως τον κ. Πλεύρη για αντισημιτισμό και μισαλλοδοξία. «Ο δε εκλεκτός του κ. Σαμαρά για το δήμο της Αθήνας είναι έκθετος» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα για την Κουμουνδούρου είναι ότι πολύ πρόσφατα όταν βρέθηκε ακριβώς στην ίδια θέση με τις εβραϊκές οργανώσεις της Ελλάδας και όχι μόνον να διαμαρτύρονται έντονα για την επιλογή του Θεόδωρου Καρυπίδη ως υποψήφιου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Τι έκανε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ; Μετά από αμηχανία πολλών ημερών, οδηγήθηκε στην απόσυρση της στήριξής του προς τον Καρυπίδη με μία δήλωση που, απλώς, σημείωνε: «Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή της συνεδρίαση, συνεκτιμώντας τα στοιχεία και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καθώς και την κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων, αποφάσισε την άρση της υποστήριξης στην υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη για την θέση του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας».

Μέχρι εκείνη τη στιγμή ποιούσε την νήσσαν έναντι των όσων έλεγαν οι εβραϊκές οργανώσεις από το εσωτερικό ενώ είχε προλάβει να εξαπολύσει μία δριμεία επίθεση στο Αμερικανο-εβραϊκό λόμπι που, επίσης, κατήγγειλε την υποψηφιότητα Καρυπίδη, καταγγέλλοντας «απαράδεκτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δύο περιπτώσεις δεν ταυτίζονται. Ο Καρυπίδης αποπέμφθηκε, έστω κι αν η ηγετική ομάδα περί τον Αλ. Τσίπρα επιχείρησε να διασώσει την υποψηφιότητά του μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο Πλεύρης θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο του Σπηλιωτόπουλου, καθώς άλλωστε έχει διατελέσει και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Α' Αθήνας τον Ιούνιο του 2012.

Ωστόσο, η κατά περίπτωση ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Αν αληθεύουν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν τον Άρη Σπηλιωτόπουλο να κερδίζει πόντους στην κούρσα και άρα και τη δεύτερη θέση που τον οδηγεί στην επαναληπτική εκλογής της 25ης Μαϊου, αυτό οφείλεται εν πολλοίς – όπως ισχυρίζονται γνώστες της πολιτικής και επικοινωνιακής πραγματικότητας – και στη «σκλήρυνση» του λόγου του, στην υιοθέτηση, δηλαδή, στοιχείων «δεξιάς ατζέντας» (σ.σ. τέμενος, μετανάστευση, αστυνόμευση) από το «μεσαιοχωρίτη» Άρη. Ακόμη κι αν αυτή η μεταστροφή δεν αρέσει σε αρκετούς, ακόμη και εντός ΝΔ, μοιάζει αποτελεσματική.

Συνεπώς, καταγγέλλοντας τον Σπηλιωτόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον τον βοηθά να μαζέψει κάποιες παραπάνω ψήφους που θα τον βοηθήσουν να ξεφύγει από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, παρά τον αποδυναμώνει...