Εξώδικο στην εφημερίδα «Αυγή» απέστειλε ο Θεόδωρος Πάγκαλος ως απάντηση σε δημοσίευμα που τον ήθελε να παραδίδει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Πάγκαλος στο εξώδικό του απειλεί ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εάν δεν δημοσιευθεί η μακροσκελής δήλωσή του, με την οποία απαντά σε παρεμπίπτουσες αναφορές στο πρόσωπό του.

Σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν η εφημερίδα αναφέρει ότι:

Είναι γνωστή η ιστορία και οι χειρισμοί που οδήγησαν τον Κούρδο ηγέτη στα χέρια της ΜΙΤ. Ο κ. Πάγκαλος αν ενδιαφέρεται να γίνει αναψηλάφηση της υπόθεσης μπορεί να εκθέσει τις όψιμες σκέψεις του. Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα,  δεν ταυτίσαμε τον κ. Πάγκαλο με τους νεοναζί. Υποσημειώσαμε όμως το γεγονός ότι αυτός, αν και συνταξιούχος πολιτικός υπερακόντισε ακόμη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σπεύδοντας να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρήματα που απηχούν ακροδεξιές και εμφυλιοπολεμικές αντιλήψεις (όπως η πρακτορολογία εις βάρος της Αριστεράς) τη βαρύτητα των οποίων γνωρίζει ο συνταξιούχος πολιτικός. Ο κ. Πάγκαλος διαχειρίστηκε επί σειρά ετών την εξωτερική πολιτική συχνά αντιπαραθέμενος με εθνικιστικά στερεότυπα. Μέσα στην πολιτική αμετροέπειά του, όμως συχνά αδίκησε τον εαυτό του και βρέθηκε δύο φορές να αποπέμπεται από την κυβέρνηση και να αναγκάζεται να ζητάει συγνώμη από τον Γερμανό καγκελάριο.

Θα περιμέναμε μεγαλύτερη προσοχή τουλάχιστον ως προς την υπεράσπιση της υστεροφημίας του. Η δημόσια παρουσία του έχει σχηματίσει τη δημόσια εικόνα του με τελευταίο έμβλημα τη γνωστή προσβλητική για τον λαο φράση όλοι μαζί τα φάγαμε. Ένα πολιτικό πρόσωπο ακόμη κι αν βρίσκεται σπίτι του υπόκειται στη δημόσια εικόνα του. πόσο μάλλον όταν συνεχίζει να προκαλεί ως ιδιώτης. περιμένουμς βεβαίως να δούμε αν επιδιώκει να επιστρέψει στην πολιτική μέσω της αγωγής κατά της Αυγής. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει να δούμε πού θα σταθεροποιηθεί πολιτικά, αφού μόλις τον τελευταίο μήνα έχει δημοσίως δηλώσει ότι θα ψήφιζε το ποτάμι ή τον Σαμαρά.