Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Οι επικείμενες εκλογές κρύβουν επί της ουσίας ένα διπλό στοίχημα: το στοίχημα που έβαλαν ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα κόμματά τους. 

Σε κάθε περίπτωση ένα κακό αποτέλεσμα για το ένα ή το άλλο κόμμα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με σφοδρές επικρίσεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους. 

Άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς και περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας δεν παίρνουν απλώς προσωπικά μέρος σε μια αναμέτρηση, που κατά τα λοιπά αφορά την αυτοδιοίκηση, αλλά επέβαλαν και τις επιλογές τους. 

Τουλάχιστον η αναμέτρηση σε ορισμένες περιφέρειες και δήμους, όπως Αττική και Κεντρική Μακεδονία και Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά φέρει την υπογραφή τους και κατά κάποιον τρόπο αναδεικνύεται σε «μαρμαρένια αλώνια» μιας ιδιότυπης μονομαχίας τακτικής ανάμεσά τους.

Κρίσιμες οι υποψηφιότητα των Γιάννη Ιωαννίδη στην Κεντρική Μακεδονία, του Γιώργου Κουμουτσάκου στην Αττική, του Αρη Σπηλιωτόπουλου στο Δήμο Αθηναίων, του Σταύρου Καλαφάτη στη Θεσσαλονίκη και του Βασίλη Μιχαλολιάκου στον Πειραιά. Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέβαλλε υποψηφιότητες νυν βουλευτών που μπορεί να μην «περπατήσουν», όπως του Θοδωρή Δρίτσα στον Πειραιά, της Όλγας Γεροβασίλη στην Ήπειρο, της Ηρώς Διώτη στη Θεσσαλία, του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην Αθήνα,  κ.α.  

Όποιο από τα δύο άλογα δεν τερματίσει πρώτο θα συμπαρασύρει και τον «ιδιοκτήτη» του. Αυτό είναι το ένα σκέλος του στοιχήματος. 

Το άλλο είναι η αριθμητική το βράδυ των εκλογών.  Τα αποτελέσματα στους δήμους δεν πρόκειται να επηρεάσουν και πολύ τα πράγματα, εκτός αν υπάρξουν θεαματικές ανατροπές σε μεγάλες πόλεις.  

Η πολιτική μάχη θα δοθεί στις περιφέρειες και θα δοθεί κυρίως τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, όταν το παιχνίδι θα γίνει ένας εναντίον ενός, μια μάχη που συμπίπτει με την αναμέτρηση, επίσης κρίσιμη των ευρωεκλογών. 

Αναλόγως με το αποτέλεσμα είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε στην Κουμουνδούρου η μέρα που θα ξημερώσει δεν θα είναι ευχάριστη. Αυτό το γνωρίζουν και οι δύο πλευρές. Όπως το γνωρίζουν και οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι, που μάλλον δεν κάνουν και πολλά για να απομακρύνουν το - ενδεχόμενο - πικρό ποτήρι των αρχηγών. 

Εν κατακλείδι, ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ προσέρχονται σε μια ενδιάμεση αναμέτρηση πριν από αυτή των βουλευτικών εκλογών που τελικά είναι προσωπική και πάντως θα έχει προσωπικές επιπτώσεις στον καθένα. 

Το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα μπορεί να κρίνει την τύχη τους στο εσωτερικό των κομμάτων τους και από αυτή την άποψη εξηγείται ο ακόμη πιο προσωπικός τόνος που αναμένεται να δώσουν στην επικείμενη αναμέτρηση.