Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Ο Γιώργος Παπανδρέου, τελικώς, μετά από τέσσερις μέρες (και μισό τόνο μελάνι για να εξηγηθεί η στάση του) εδέησε να κάνει μια δήλωση προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι είναι… ΠΑΣΟΚ- δηλαδή ότι είναι με το κόμμα του οποίου είναι βουλευτής και υπήρξε πρόεδρος! Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αυτή τη φορά, απέφυγε να σχολιάσει, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη οι στενοί του συνεργάτες πήραν χαρτί και μολύβι και άρχισαν να ερμηνεύουν τη δήλωση του Γιώργου! Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για τη σχέση των δύο ανδρών- το αντίθετο θα λέγαμε.

Κατ αρχάς η φράση «εγώ ΠΑΣΟΚ ήμουν, είμαι και θα είμαι. Και πριν και τώρα και μετά τις ευρωεκλογές» έχει μια καλή και μια κακή ανάγνωση. Η καλή είναι ότι ο Γιώργος, παραμονές των ευρωεκλογών, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να… την κάνει. Αυτό είναι ταυτοχρόνως και το κακό, αφού η παραμονή του στο ΠΑΣΟΚ- σύμφωνα με τους συνεργάτες του Βενιζέλου, στο μέλλον, μόνο δεινά μπορεί να προκαλέσει.

Στη συνέχεια ο ΓΑΠ αναφέρει: «Όλοι εμείς που αγωνιστήκαμε ιστορικά για τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης, γνωρίζουμε πως να υπερασπιζόμαστε την ιστορική διαδρομή και προσφορά της στο τόπο και την Ελληνική κοινωνία». Εδώ, το «αγωνιστήκαμε» εκλαμβάνεται ως σπόντα για τον Βενιζέλο, αλλά δεν αξιολογείται ως κάτι το σοβαρό. Αντιθέτως, το «γνωρίζουμε πως να υπερασπιζόμαστε την ιστορική διαδρομή και προσφορά» θεωρείται πως έχει να κάνει με την υστεροφημία του Γιώργου και τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή με τον έλεγχο των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ τα χρόνια της προεδρίας του Γ. Παπανδρέου, αλλά και τη στάση του ΠΑΣΟΚ στον τρόπο χρηματοδότησης των ΜΚΟ από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ατάκα όμως που αξιολογείται ως η πλέον σοβαρή, είναι το «γνωρίζουμε και πως να την οδηγήσουμε (τη Δημοκρατική Παράταξη) στο μέλλον». Εδώ, οι συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, διάβασαν ότι αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό για το ΠΑΣΟΚ- Ελιά, ο Γιώργος είναι έτοιμος να διεκδικήσει το… πατρικό του, λογικά όχι για «ιδιοκατοίκηση», αλλά για να το παραχωρήσει σε «νοικάρη» της απολύτου εμπιστοσύνης του. Για τον λόγο αυτό, το επιτελείο του Βενιζέλου, ετοιμάζεται για εμφύλιο μέσα στο καλοκαίρι.

ΥΓ: Το ενδεχόμενο ο ΓΑΠ να διεκδικήσει αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές- το έχουμε  ξαναπεί, δεν οδηγεί αυτομάτως στην πτώση της κυβέρνησης. Πιθανότατα όμως θα τη βάλει σε μεγάλη περιπέτεια και αυτό θα έχει ως θύμα την οικονομία…