current views are: 1

2 Μαΐου 2014
Δημοσίευση11:00

Μπακογιάννης: Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα βγει πρώτη από την κρίση

Τη βαθιά του πεποίθηση και φιλοδοξία ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα είναι η πρώτη περιφέρεια που θα βγει από την οικονομική κρίση, εξέφρασε σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση (Web TV) του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

Δημοσίευση 11:00’
αρθρο-newpost

Τη βαθιά του πεποίθηση και φιλοδοξία ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα είναι η πρώτη περιφέρεια που θα βγει από την οικονομική κρίση, εξέφρασε σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση (Web TV) του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

Τη βαθιά του πεποίθηση και φιλοδοξία ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα είναι η πρώτη περιφέρεια που θα βγει από την οικονομική κρίση, εξέφρασε σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση (Web TV) του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

«Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει πάρα πολλούς κρυμμένους θησαυρούς, ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως τη βαριά βιομηχανία και τον αγροτικό και τουριστικό τομέα» επισήμανε ο απερχόμενος δήμαρχος Καρπενησίου και υποψήφιος περιφερειάρχης και σε αυτό το πλαίσιο ανέδειξε τη σημασία ενός ολοκληρωμένου και κοστολογημένου προγράμματος. Διευκρίνισε πως «αυτό το οποίο επιδιώκουμε με το πρόγραμμά μας είναι ότι ξεκινάμε από τις πηγές χρηματοδότησης, από τα εργαλεία χρηματοδότησης» διαμηνύοντας ότι το «στοίχημα» της επόμενης πενταετίας είναι η εξεύρεση επιπλέον πόρων, και συμπλήρωσε με έμφαση: «Εγώ αυτό έκανα στον δήμο Καρπενησίου τα τελευταία 3,5 χρόνια, αυτό θέλω να κάνω και στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Και πιστεύω ότι από αυτό θα κριθούμε».

Ο κ. Μπακογιάννης χαρακτήρισε ως «νούμερο ένα» πρόβλημα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας την ανεργία και ειδικά την ανεργία των νέων, και για την αντιμετώπισή της προέταξε την ανάγκη «να αρχίσουμε να δημιουργούμε το περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να δούμε περισσότερες θέσεις εργασίας στην περιφέρειά μας».

Ειδικότερα, περιγράφοντας τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το πρόγραμμα του συνδυασμού του, «Αλλάζουμε. Στην καρδιά της Ελλάδας», στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και στην ανάγκη δημιουργίας των θεσμικών εργαλείων που θα διαμορφώσουν ένα φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα.

Στην κατεύθυνση αυτήν, τόνισε, «έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες έχουμε καταθέσει». Ανέφερε ενδεικτικά τη δημιουργία πύλης επιχειρηματικότητας μέσα στην περιφέρεια, το «one stop shop», το οποίο, όπως εξήγησε, θα βοηθάει αυτόν ο οποίος θέλει να επενδύσει, και τη δημιουργία του θεσμού «Επενδύστε στην καρδιά της Ελλάδας» που θα είναι αρωγός σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν από το εξωτερικό στη Στερεά Ελλάδα. «Δεν νοείται να υπάρχει κεντρική υπηρεσία στο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία θα αποφασίζει τι θα γίνει στη Φωκίδα, ή στην Ευρυτανία, ή στη Βοιωτία, ή στην Εύβοια, ή στη Φθιώτιδα. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο. Η αυτοδιοίκηση προσφέρεται για συνεργασία, προσφέρεται για συνεννόηση, προσφέρεται για συναίνεση, υποστήριξε και επισήμανε ότι «τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να δούμε πώς μπορούμε να πάμε τον τόπο μας μπροστά».

Διατύπωσε, ακόμη, την άποψη ότι ο θεσμός του «Καλλικράτη» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ωστόσο «ότι κάποια στιγμή πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί το κεντρικό κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαχωρίσουν τα τσανάκια τους». Ως λύση προτάσσει την οικονομική αυτάρκεια και αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως πρέπει «να ζει η αυτοδιοίκηση με τα δικά της λεφτά, να ζούμε με τα έσοδα τα οποία εμείς οι ίδιοι συλλέγουμε». Αναγκαίο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θεωρεί τη μεταβίβαση από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της αρμοδιότητας της είσπραξης και διαχείρισης του φόρου ακινήτων.

Παράλληλα, προχώρησε και σε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του ως δημάρχου Καρπενησίου, χαρακτηρίζοντας τη δουλειά που έγινε ιδιαίτερα παραγωγική, γόνιμη και δημιουργική. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον υψηλό ρυθμό απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, στο δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά ευρύ, και στα κριτήρια για την επιχειρηματικότητα των νέων.

Για τις ευρωεκλογές, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, ένα μήνυμα για τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί «γέφυρα» για την κεντρική πολιτική σκηνή, δήλωσε γοητευμένος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανέφερε ότι «αν με ενδιέφερε πραγματικά η κεντρική πολιτική σκηνή, ενδεχομένως να το είχα επιδιώξει». «Αυτό που με ενδιαφέρει», συνέχισε, «είναι σε πέντε χρόνια από σήμερα να μπορώ να περπατάω στους δρόμους και στις πλατείες της περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας όπως περπατάω στους δρόμους και στις πλατείες του Καρπενησίου, ως ένας άνθρωπος που έβαλε τα δυνατά του».

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο συνδυασμός του θα κερδίσει τις εκλογές στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, και σημείωσε «ότι προφανώς θα θέλαμε να κερδίσουμε από τον α’ γύρο, τα μηνύματα είναι πάρα πολύ θετικά και αισιόδοξα».


σχετικα αρθρα