Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Ο νικητής των ευρωεκλογών και η διαφορά του με τον δεύτερο, είναι αναμφίβολα το μεγάλο ζητούμενο των ευρωεκλογών, ειδικά μετά τις δύο δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τη ΝΔ να περνάει μπροστά, έστω και με βραχεία κεφαλή. Άσχετα όμως με τη μάχη της πρωτιάς, υπάρχουν και άλλες μάχες από την έκβαση των οποίων θα κριθούν πολλά για το μέλλον της χώρας. Η σημαντικότερη από αυτές τις «δευτερεύουσες» μάχες έχει να κάνει με τα ποσοστά των κομμάτων της κεντροαριστεράς και τις ζυμώσεις που θα γίνουν στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ- Ελιά και η ΔΗΜΑΡ θα μπορέσουν να κερδίσουν ποσοστά που δεν θα οδηγήσουν τα δύο κόμματα σε αυτοχειριασμό και, στη συνέχεια, αν θα μπορέσουν από κοινού ή σε συνεργασία με κάποιους άλλους να ανασυνθέσουν το χώρο που κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.

Η απάντηση δεν είναι απλή γιατί- εκτός των άλλων- οι σχέσεις των προέδρων των δύο κομμάτων, των Ευ. Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη είναι κάκιστες. Στο ναδίρ βρίσκονται και οι σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον προκάτοχό του, τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αν και… ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται να συνομιλεί ευκολότερα με τον Φ. Κουβέλη, παρά με τον Ευ. Βενιζέλο.

Αν στην πολιτική δεν ίσχυε το αξίωμα «ποτέ μην λες ποτέ», υπό τις παρούσες συνθήκες, θα λέγαμε ότι η υπόθεση κεντροαριστερά έχει τελειώσει. Για σήμερα και για το εγγύς μέλλον. Υπάρχουν όμως πολλοί- μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες, οι οποίοι πιστεύουν φανατικά στην κεντροαριστερά και στον σταθεροποιητικό της ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Αυτό και μόνο θα αρκούσε να μην την ξεγράψουμε.

Ταυτοχρόνως υπάρχουν και αρκετοί, επώνυμα στελέχη διαφορετικών κομμάτων οι οποίοι εργάζονται για την επανασυγκρότησή της.

Ένας από αυτούς είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αποχώρησε από την κούρσα διαδοχής του Γ. Παπανδρέου και στήριξε τον Ευ. Βενιζέλο, στη συνέχεια διαφώνησε μαζί του και αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, συζήτησε με τον Φώτη Κουβέλη αλλά διαφώνησαν και στρατεύτηκε στην προσπάθεια της Ελιάς.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακουγόταν ότι ο Λοβέρδος κινείται για να υπάρξει ένας νέος διάλογος για την ανασυγκρότηση της ευρύτερης κεντροαριστεράς συζητώντας με στελέχη όλων των πολιτικών χώρων.

Χθες το αποκάλυψε ο ίδιος (στα Παραπολιτικά 90,1)  τονίζοντας ότι «αν τα καταφέρουμε και ξεπεράσουμε το υπαρξιακό ερώτημα στις 25 Μαΐου, τότε μετά ο δρόμος για την επανασυγκρότηση μας ανήκει». Αποκάλυψε επίσης ότι είναι σε επαφή με τον Γ. Παπανδρέου, με όλους τους πρώην αρχηγούς και τα νυν στελέχη του δημοκρατικού χώρου και εξέφρασε την άποψη ότι «μετά τις ευρωεκλογές έχουμε δυνατότητες συνεργασίας με πολλά στελέχη που ανήκουν στον χώρο της ευρύτατης κεντροαριστεράς».

Δεν χρειάζεται δα να έχει κανείς κληρονομικό χάρισμα για να αντιληφθεί ότι ο Α. Λοβέρδος θα διαδραματίσει ρόλο- κλειδί στο εγχείρημα…