Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

H πρόταση για διπλό ντιμπέιτ που απηύθυνε ο Α. Τσίπρας στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά κάθε άλλο παρά ως μεμονωμένη πρόταση μπορεί να ερμηνευθεί. Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν ότι " πιθανή άρνηση του πρωθυπουργού, τον καθιστά υπόλογο απέναντι στον ελληνικό λαό", και ότι η παραπομπή του θέματος από τον "Άννα στον Καϊάφα", δηλαδή από τον Σ. Κεδίκογλου στη Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου με τελικό... αποδέκτη τον Γ. Μιχελάκη θυμίζει την τακτική του "εγώ δεν ξέρω, απευθυνθείτε στον ανώτερο".

Στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου υπενθύμιζαν με νόημα πως "δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός αρνείται" ευθεία παραπομπή στην συμπεριφορά του στις εκλογές του 2012, και ταυτόχρονα επεσήμαναν  πως " τον ξέραμε ως κρυπτόμενο , τώρα τον γνωρίζουμε και ως ηττοπαθή". Επί της ουσίας η Κουμουνδούρου ερμηνεύει την τακτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ως κίνηση να μην υποχρεωθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, να μην αναγκασθεί να αποκαλύψει τα νέα μνημονιακού χαρακτήρα μέτρα και κυρίως να μην βρεθεί σε περιβάλλον που δεν θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο.

Βέβαια από κανέναν δεν διαφεύγει το προφανές, ότι δηλαδή ο Α. Σαμαράς θα ποντάρει στην πόλωση και θα υιοθετήσει τα "κτυπήματα κάτω από τη μέση". Πληροφορίες που φθάνουν στην Κουμουνδούρου, κάνουν λόγο ότι τα προεκλογικά τηλεοπτικά σποτάκια της Ν.Δ. θα βρίθουν από "γκρίζα...διαφήμιση", αφού μέσω αυτών θα επιχειρηθεί να τονισθεί η "διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ" και πως η επίθεση κατά του προσώπου του Α. Τσίπρα θα φτάνει και ενδεχομένως να ξεπερνά τα όρια "κτυπημάτων κάτω από τη ζώνη", επιχειρώντας να αποδομηθεί τόσο το ευρωπαϊκό του προφίλ, όσο και η σαφήνεια των θέσεων του κόμματος.

Απέναντι στην διαφαινόμενη επίθεση "λάσπης", συνεργάτες του Α. Τσίπρα επιμένουν ότι " θα προβάλλουμε τις θέσεις και το πρόγραμμά μας, την αναγκαιότητα μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, και ταυτόχρονα θα υπενθυμίζουμε στον ελληνικό λαό τα ψεύδη του πρωθυπουργού".

Ουσιαστικά επιλέγουν τη "θετική προεκλογική εκστρατεία", αφού εκτιμούν ότι το κλίμα πόλωσης που θα επιδιώξει να υιοθετήσει η κυβέρνηση, θα "γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον της". Και αυτό το στοιχειοθετούν με το επιχείρημα ότι η ελληνική κοινωνία "αγωνιά για προτάσεις και όχι για φωνές και πολιτικές που μας γυρίζουν χρόνια πίσω". Καθίσταται πλέον σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στη "θετική ψήφο", αφου αυτή θα είναι ο βασικός μοχλός για την επόμενη μέρα και κυρίως αυτή μπορεί να διαμορφώσει ένα κοινωνικό κίνημα, ικανό να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Στη λογική αυτή εντάσσεται και η αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της αποχής. Ήδη οι επικοινωνιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τρόπους μέσω των οποίων θα περιορίσουν την αποχή, διαφημιστικά σπότ, ειδικές ημερίδες, οργάνωση των ετεροδημοτών, πιθανόν να προκριθεί η μεταφορά ψηφοφόρων στους τόπους που ψηφίζουν, είναι μερικά απο αυτά που σχεδιάζονται. "Αν την πρώτη Κυριακή το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό γαι μας, τότε η αποχή θα μειωθεί αφού ο κόσμος της Αριστεράς θα προτιμήσει να ψηφίσει εκ νέου, και να μην καθίσει στον καναπέ του", ισχυρίζονται συνεργάτες του Α. Τσίπρα οι οποίοι επισημαίνουν ότι " το βράδυ της 25ης Μαΐου, νικητής θα είναι ο ελληνικός λαός".