Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με τα «βαριά όπλα» της ρύθμισης του χρέους και της συνταγματικής αναθεώρησης απαντά η κυβέρνηση στα επικοινωνιακά, όπως τα χαρακτηρίζουν, πυρά που εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για τις κάλπες, για τη διεξαγωγή debate μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα.

Οι τακτικές…ανορθόδοξου πολέμου, με τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να βάλει στην προεκλογική ατζέντα το θέμα της τηλεοπτικής αναμέτρησης ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της κυβέρνησης όσο και της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε χθες να δει τον Σίμο Κεδίκογλου χωρίς προηγουμένως να του γνωστοποιήσει το λόγο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε και στη συνάντηση που έγινε στις 11:00 το πρωί ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το αίτημα για την διεξαγωγή δύο debate με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λίγο αργότερα ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε το αίτημα και στην εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε συζητήσει και ζητήσει ποτέ κάτι σχετικό σε καμία από τις δύο συνεδριάσεις της διακομματικής Επιτροπής που κανονίζει τα της προεκλογικής περιόδου, έκανε τα στελέχη της ΝΔ να μιλούν για μια εκ των υστέρων και εκ του πονηρού κίνηση με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων.

Μάλιστα όπως σημείωνε στο newpost.gr ανώτατη πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, μέλος της διακομματικής Επιτροπής, ο Γιάννης Μιχελάκης ως αρμόδιος υπουργός, κλείνοντας την τελευταία συνεδρίαση ρώτησε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ αν επιθυμούσαν να ζητήσουν κάτι άλλο και η απάντηση ήταν «όχι».

Άλλωστε, όπως έλεγε κοινοβουλευτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, αν ο κ. Τσίπρας ήθελε να ξεδιπλώσει την στρατηγική του, για παράδειγμα στα ευρωπαϊκά ζητήματα, θα μπορούσε να το είχε κάνει στο debate των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, από το οποίο ήταν και ο μοναδικός που απείχε.

«Σταθερά βήματα μπροστά»

Την ίδια ώρα που ο Σίμος Κεδίκογλου άκουγε τον Πάνο Σκουρλέτη να διατυπώνει το αίτημα για debate, ο Γιάννης Στουρνάρας περνούσε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να δει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε μια ακόμη κρίσιμη προπαρασκευαστική συνάντηση για το Eurogroup της Δευτέρας.

Στη συνεδρίαση της 5ης Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση θα θέσει στους 26 ομολόγους του και επίσημα το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις και να υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις στο β’ εξάμηνο του 2014.

Αυτό είναι και ένα από τα δύο βασικά όπλα με τα οποία η ΝΔ θα προχωρήσει στο δρόμο για τις κάλπες, καθώς κινείται με βάση το διακύβευμα που έθεσε ο πρωθυπουργός «φυγή προς τα εμπρός ή παραμονή στο χθες με μιζέρια και καταστροφολογία». Στη λογική αυτή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr το σύνθημα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές θα είναι «Σταθερά βήματα μπροστά».

Ο δεύτερος άσος του Αντώνη Σαμαρά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τη ρύθμιση του χρέους είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Οι προτάσεις της ΝΔ θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης και είναι επί της ουσίας μια δέσμη από βαθιές τομές στο πολιτικό σύστημα, που αφορούν από τον τρόπο εκλογής και το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον αριθμό των βουλευτών, την ασυλία τους και το πολιτικό χρήμα, έως την Παιδεία και τις δημόσιες συμβάσεις.

Η παρουσίαση αυτή θα είναι η πρώτη από μια σειρά δημοσίων παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος αποφάσισε να βγει μπροστά στη μάχη για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές. Εκτός από τα τηλεοπτικά σποτ τα οποία θα βασίζονται στο πρόσωπο και στο ρόλο του κ. Σαμαρά, θα ακολουθήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα και στοχευμένες περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα.

Συνολικά η ΝΔ έχει προγραμματίσει 50 εκδηλώσεις μέχρι την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου. Οι εκδηλώσεις, αυτές που προετοιμάζονται από τις περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος, θα γίνουν σε κάθε νομό της χώρας στο τριήμερο που διανύουμε (2,3,4 Μαΐου) και θα συνεχιστούν και στο επόμενο (9,10,11 Μαΐου). Ομιλητές θα είναι πενταμελή κλιμάκια, από τους συνολικά 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές.